Cum văd vicepreşedintele CJ şi primarul Băii Mari descentralizarea

Gabriel Zetea şi Cătălin Cherecheş / Sursa foto: ziarmm.ro

Gabriel Valer Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare au susţinut o conferinţă de presă comnuă în care au vordit despre proiectul de lege al descentralizării care va fi asumat de USL în această lună.

„Vorbim în aceste zile despre un proiect extrem de important, pe care îl aşteptăm de peste 20 de ani în România şi vorbim aici despre procesul de descentralizare. Avem în momentul de faţă un proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, un proiect care se va afla în dezbatere publică pentru următoarele zile. Care va fi apoi promovat de către Guvernul României prin asumarea răspunderii. Un proiect care prevede descentralizarea multora dintre competenţele pe care le are acum Guvernul şi Ministerele sau agenţiile şi autorităţile naţionale le au către administraţia publică locală. Va trebui să ne aplicăm atenţia şi asupra legii administraţiei publice locale”, a declarat Gabriel Valer Zetea, preşedintele PSD Maramureş.

În vederea implementării descentralizării la nivel naţional vor fi modificate 20 acte normative care prevăd diferite competenţe. În ceea ce priveşte competenţele care vor fi efectiv descentralizate, vor fi două paliere. Unele dintre instituţiile deconcentrate vor trece în subordinea şi gestionarea administraţiilor judeţene, iar altele vor ajunge la administraţiile locale.

 „În ceea ce priveşte competenţele către Consiliile Judeţene, vorbim aici despre trecerea diferitelor instituţii. Şi putem vorbi în primul rând despre trecerea Direcţiei pentru Agricultură, asta în domeniul agriculturii. Apoi în domeniul culturii despre Direcţia de Cultură şi Patrimoniu, în domeniul turismului despre diferite părţi de avizare a funcţionării pensiunilor. În domeniul educaţiei, organizarea reţelelor şcolare şi a învăţământului profesional şi tehnic. Vorbim apoi despre Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, de Direcţiile de sănătate publică, iar în domeniul sportului despre Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport. Sunt foarte multe instituţii şi va trebui să ne adaptăm”, a adăugat Zetea.

Cătălin Cherecheş: „ Acest proces al descentralizării poate constitui o oportunitate”

În opinia primarului Municipiului Baia Mare, procesul de descentralizare poate oferi multe aventaje. Acesta a insitat în declaraţiile făcute pe „vocea unică”, respectiv colaborarea tuturor factorilor politici pentru scoaterea Maramureşului din izolare. Este nevoie de încheierea de parteneriate încheiate atât la nivel politic, cât mai ales la nivel de administraţie.

„Acest proces al descentralizării poate constitui o oportunitate. Dar una care nu trebuie ratată. Aşa cum au fost ratate până acum foarte multe oportunităţi de-a lungul celor peste 20 de ani. Putem câştiga eficienţă în acţiunea unor instituţii care trec la CJ sau CL. Vom câştiga depolitizare, pentru că va urma o nouă rundă de selecţie pentru cei care se vor ocupa de acum înainte de aceste instituţii”, a concluzionat edilul.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Almasan says:

    Mda, asta vor toti ca sa fure mai bine
    Nu ar fi descentralizarea rea daca s-ar face etic si fara tunuri date statului
    Dar judetele cu o economie mai scazuta cum se vor descurca cu descentralizarea? Vor saraci si mai tare? Le va fi de folos regionalizarea? Sa raspunda consilierii si primarii cum vor administra problema administratiilor mai sarace?

Postaţi un comentariu