Congresul European al Castanului a avut loc în Baia Mare

Prezenţa castanului comestibil în zona Baia Mare este menţionată încă din anul 1642

Cea de-a doua ediţie a Congresului European al Castanului s-a desfăşurat joi în Baia Mare. Evenimentul cu tema “Salvaţi castanul comestibil” a fost unul de amploare,  adunând peste 100 de specialişti şi cercetători în domeniul castanelor. La congres au participat invitaţi din ţară dar şi din străinătate, din ţări precum Iran, China, Australia, Elveţia, Ungaria, Statele Unite şi Turcia.

Programul a cuprins  o vizită  în teren, pentru a analiza rezultatele vaccinării castanului comestibil. Până în acest moment, rezultate pozitive în urma vaccinărilor s-au înregistrat în Baia Mare, Băiţa, Ferneziu şi Valea Roşie, unde există suprafeţe mari cu castani.

Congresul  European al Castanului se desfaşoara o data la 3 ani. Organizatorul evenimentului este Universitatea  de Ştiinte Agronomice Debretin alături de Universitatea  din Craiova, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru pomicultura Vâlcea, ICAS Braşov, în parteneriat cu Direcţia Silvică Maramureş, Ocolul Silvic privat Baia Mare şi Asociaţia Heidenroslein.

Prezent la manifestare, prefectul Anton Rohian s-a arătat impresionat de numărul mare de specialişti în domeniu prezenţi în Baia Mare, subliniind simbolistica şi importanţa castanului pentru maramureşeni:

“Prezenţa dvs. aici este o onoare pentru noi toţi maramureşenii. Ca cercetători în domeniu sunteti bineveniţi pentru a  lupta împreună pentru salvarea castanului comestibil. Vreau să vă reamintesc că prezenţa castanului comestibil în zona Baia Mare este menţionată înca din 1642, când secretarul Băii Mari a trimis castane principelui Rakoczi I drept cadou, ” a declarat prefectul Anton Rohian.

Distribuie:

Postaţi un comentariu