CAVNIC. Craterele din drum scot oamenii în stradă

Delegaţia din Cavnic a fost condusă de viceprimarul Vladimir Petruţ

Un grup de locuitori din Cavnic au cerut socoteală conducerii Consiliului Judeţean Maramureş pentru starea dezastruoasă în care se află drumul judeţean Baia Sprie – Bârsana. Un grup de riverani în frunte cu viceprimarul Vladimir Petruţ au asistat la şedinţa de Consiliu Judeţean Maramureş de miercuri, după ce în prealabil au avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Județean, Zamfir Ciceu. „Nu se mai poate aşa. Ne rupem maşinile, o parte din drum s-a surpat deja. Este un adevărat pericol acest drum. Vă gândiţi că vine iarna şi starea drumului va fi şi mai proastă”, a declarat Emil Popescu, unul dintre căvnicarii prezenţi în sala de consiliu.

 

Vor să blocheze drumul

După modelul „patentat” deja de locuitorii din Borşa, căvnicarii vor să iasă în stradă şi să protesteze, doar-doar se va remedia situaţia şi se vor face lucrări pe drumul care arată ca după bombardament. „Vom ieşi în stradă şi vom protesta. Punem dinamită dacă trebuie. Borşenii au blocat drumul şi au primit finanţare. Facem şi noi ca şi ei”, a precizat Emil Popescu.

„Vom face o coloană de câteva zeci de maşini şi vom merge cu viteza întâi pe drumul care leagă Cavnicul de Baia Sprie. Să vedeţi cum se blochează un drum”, a adăugat Vladimir Petruţ.

„Din cauza lucrărilor care s-au oprit la jumătate, drumul este atâta de îngustat încât dacă trec două maşini una pe lângă alta îşi rup oglinzile. Eu am păţit-o cu maşina mea personală. Trebuie să se facă ceva până când nu se întâmplă o tragedie”, a mai spus acesta.

 

Autorităţile nu au veşti bune

Deoarece contractul cu firma care reabilita acest drum a fost reziliat, Consiliul Judeţean Maramureş are deocamdată „mâinile legate” până când nu reface toate procedurile din proiectul de reabilitare. „Chiar astăzi, Graţiela Bolma se află la Cluj la sediul proiectantului pentru avizarea proiectului revizuit şi pot să vă spun că valoarea a crescut foarte mult. În cel mult o săptămână sper să avem şi avizul consultantului, care este organismul intermediar, ca să putem demara procedurile de licitaţii. Până când vom putea face acest lucru, vom asigura lucrările necesare pentru siguranţa circulaţiei”, a precizat Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş.

Argumentele preşedintelui nu i-au înduplecat pe căvnicarii prezenţi în sală care spun că vor face orice este necesar pentru a pune lucrurile în mişcare şi vor apela inclusiv la măsuri radicale dacă va fi cazul.

 

Proiectul de reabilitare, un eşec

Contractul pentru reabilitarea drumului Baia Sprie- Bârsana a fost semnat în luna aprilie a anului 2009. El presupune lucrări de 56 de kilometri, iar valoarea s-a ridicat la 92.946.366, 10 de lei, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Rurală este de 67.535.904, 35 de lei, adica 86, 5%.  Firma bihoreană Selina, căreia i s-a încredinţat lucrarea în valoare de circa 22 de milioane de euro, a transmis Consiliului Judeţean Maramureş o înştiinţare de reziliere chiar în ziua în care ar fi trebuit să finalizeze reabilitarea.  De altfel, pe durata lucrărilor care au început în luna mai 2010,  firma executantă Selina a fost anchetată de către Direcţia Naţională Anticorupţie,  amendată de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi sancţionată financiar de Consiliul Judeţean Maramureş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu