Cătălin Cherecheş respinge folosirea cianurilor în industria minieră

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a respins, marţi, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, folosirea cianurilor în industria minieră.

‘ În aceste momente decisive pentru viitorul Roşiei Montane, pentru viitorul României, mă alătur românilor care sunt împotriva proiectului de exploatare a minereurilor aurifere(…), împotriva reluării activităţilor de prelucrare a deşeurilor miniere prin metoda cianurării. Proiectul de la Roşia Montană este unul periculos pentru mediu, pentru identitatea şi integritatea zonei, dar şi din punct de vedere economic. Exploatarea resurselor nu va aduce beneficii considerabile comunităţii de acolo, ori României. Proiectul de la Roşia Montana, la fel ca şi proiectul societăţii Romaltyn Mining din Baia Mare, va umple şi mai mult buzunarele deja pline ale unor investitori străini, punând în pericol însă comunităţile şi mediul înconjurător’ spune primarul oraşului Baia Mare.

Edilul municipiului Baia Mare afirmă că între cele două proiecte miniere – Roşia Montană şi cel din Baia Mare – există diferenţe, deşi par a fi asemănătoare.

‘ În municipiul Baia Mare se doreşte reluarea activităţilor de prelucrare a deşeurilor miniere prin metoda cianurării pe teritoriul urban, în mijlocul oraşului, al comunităţii, unde se află uzina societăţii. Acest lucru ar periclita siguranţa şi sănătatea populaţiei, dar şi a mediului înconjurător, expunând comunitatea locală unui nou posibil accident ecologic ca cel din anul 2000, care a lăsat urme adânci pe cartea de vizită a municipiului Baia Mare, dar şi a României. Scurgerile de steril şi cianuri din noaptea de 30 ianuarie 2000, la iazul de la Bozânta Mare, au provocat un accident ecologic cu impact transfrontalier, reprezentând totodată cel mai grav incident de mediu din Europa ultimilor 50 de ani, după Cernobil (…)’ a spus Cătălin Cherecheş.

În anul 2010, primăria Baia Mare a iniţiat un referendum la nivel local, cetăţenii fiind chemaţi să se pronunţe asupra folosirii cianurilor pe teritoriul oraşului. Dintre cei aproximativ 15.000 de cetăţeni care au ieşit la vot, peste 95% au spus ‘nu’ folosirii cianurilor pe raza oraşului.

La începutul anului 2013, investitorii Romaltyn Mining Baia Mare au reluat demersurile pentru repornirea uzinei şi pentru reluarea activităţilor de prelucrare prin metoda cianurării.

‘Au venit în faţa administraţiei publice locale pentru a prezenta proiectul, dar chiar şi în urma repetatelor solicitări venite din partea autorităţii locale, nu ne-au putut oferi garanţii certe care să elimine posibilitatea unui nou accident ecologic. Refuzul administraţiei publice locale băimărene de a permite repornirea unei activităţi care ar pune în pericol siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, dar care ar avea efecte negative şi asupra mediului, a ajuns în instanţă. Romaltyn Mining a intentat o serie de procese Consiliului Local al municipiului Baia Mare din dorinţa de a obţine repornirea uzinei, a cărei activitate se doreşte a fi desfăşurată în mijlocul urbei, între blocurile de locuinţe, în mijlocul comunităţii. Investitorii se gândesc doar la interesele lor economice, iar dorinţa băimărenilor de a trăi într-un oraş curat şi sigur nu este pentru ei o prioritate’ a susţinut primarul Cătălin Cherecheş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu