Cărţii dedicate culturii arabe, lansate în prezenţa ambasadorului Irakului în România

Sursa foto: maramedia.ro

Editura ‘Proema’ din Baia Mare, a lansat, marţi, patru volume a colecţiei ‘Biblioteca arabă’, în prezenţa ambasadorului Irakului în România, Omar Karim Berzinji.

Editura ‘Proema’, graţie tânărului Emanuel Peterlicianu şi a părinţilor săi, a reuşit în ultimii ani să promoveze cultura arabă în spaţiul românesc. Emanuel Peterlicianu este absolvent al Universităţii din Bagdad, Facultate de Istorie şi coordonează o asociaţie de colaborare şi dezvoltare a relaţiilor româno-irakiene.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, cel care l-a invitat pe ambasadorul Irakului în judeţ, a precizat că evenimentul ‘provoacă’ la cunoaştere şi dialog.

‘Eu privesc evenimentul de azi ca pe unul foarte complex: pentru că s-au îngemănat aici deopotrivă, carte, politică şi administraţie. Pentru că ne provoacă la cunoaştere şi, totodată, ne oferă şansa să devenim curioşi şi interesaţi, dornici să cunoaştem o lume, o cultură, o civilizaţie. Dialogul va fi întotdeauna o punte: între oameni, între sentimente şi… iată, între culturi. Iar cultura înseamnă dezvoltare corectă şi egală şi armonioasă a omului şi implicit a societăţii. Cultura nu înseamnă doar să citeşti mult, ci să cunoşti mult. Se spune că, pentru a aprecia culturile altor naţiuni, trebuie să mergi în ţara lor, să cunoşti oamenii şi să intri în contact cu ei’ a spus Zamfir Ciceu.

Ambasadorul Irakului în România, Excelenţa Sa Omar Karim Berzinji a fost plăcut surprins de interesul manifestat de public pentru cultura arabă, despre cărţile tipărite în Maramureş şi dorinţa administraţiei de a avea relaţii apropiate cu Irakul.

‘Am venit din Bucureşti până în Baia Mare cu maşina, doream să admir frumuseţile ţării dumneavoastră. În Maramureş am întâlnit oameni deosebiţi care arată un interes aparte pentru cultura arabă, sunt surprins de aprecierea editorilor, a cititorilor şi a autorităţilor care doresc să avem legături mult mai strânse, şi cred că acest fapt e posibil. Cultura, dar şi economia ne pot apropia’ a spus ambasadorul irakian.

În holul bibliotecii judeţene au fost lansate cărţile: ‘Punte între sentimente’ – traducerea, antologare şi note – ambasador prof. Dumitru Chican, Mic Lexicon al Orientului Mijlociu – autor ambasador prof. Dumitru Chican, Primăvara Arabă – de acelaşi autor şi Isus, Fiul Omului – autor Gibran Khalil Gibran.

Ambasadorul Irakului urmează să viziteze, miercuri, câteva obiective de interes cultural, religios, muzeistic şi turistic din judeţul Maramureş.

Postaţi un comentariu