Cartea despre exodul borşenilor, lansată în Italia

Cartea „Spre Țara Făgăduinţei” a fost lansată și în Italia

„Spre Țara Făgăduinţei”, cartea scrisă de Tinuţa Grec în care sunt descrise poveştile de viaţă ale borşenilor care au emigrat legal sau nu în străinătate, a fost lansată şi în Italia.

 „La invitaţia românilor din Diaspora am acceptat să facem o lansare de carte şi în Asolo, Italia. În acest oraş dar şi în împrejurimi este o comunitate foarte mare de români dar şi de borşeni. Probabil va mai urma o lansare dar abia în primăvară şi tot în Italia, la Milano, pentru că românii din Diaspora sunt interesaţi de carte”, a precizat Tinuţa Grec.

La lansarea care a vut loc duminică, 10 noiemebrie, la Asolo, au participat peste 200 de români, dar şi oficialităţi italiene.

Tinuţa Grec este biliotecară în oraşul Borşa din 1999 şi a scris cartea după ce a trăit „pe pielea ei” experienţa emigrării. Odată încolţită ideea de a scrie poveştile de viaţă ale borşenilor plecaţi spre „o ţară a făgăduineţi”, indiferent care este acea ţară, bibilotecara s-a apucat de muncă. Nu i-a fost uşor, dar a reuşit, prin intermediul reţelelor de socializare să intre în contact cu o mulţime de concetăţeni răspândiţi peste tot în lume, care au acceptat să-şi facă publică povestea şi întâmplările prin care au trecut. I-a luat o jumătate de an, dar spune că efortul a meritat.

„La carte am lucrat şase luni. Cu respondenţii, persoanele care mi-au împărtăşit din experienţele lor, am comunicat on-line, pe Skype, pe Facebook, mulţi dintre ei fiind la sute sau mii de kilometri: America, Australia, Asia, Europa. Am găsit la ei deschidere, deşi nu este uşor  să aduci în fața publicului aspecte din intimitatea ta, trăiri, gânduri și sentimente. Nu este ușor să vorbești despre eșecuri, despre sacrificii sau umilințe îndurate. Ei au ales să își expună o parte din sufletul lor, din trecutul lor, în speranța că cineva va învăța ceva din toate aceste experiențe”, arată Tinuţa Grec.

Nici protagoniştii cărţii nu au fost aleşi întâmplător. Cele 19 poveşti de viaţă descrise în carte arată viaţa borşenilor răspândiţi peste tot în lume.

„Protagoniştii cărţii i-am selectat în primul rând după criteriul de a fi reprezentativi pentru cât mai multe familii, celelate două criterii fiind dispunerea geografică, astfel încât să acopăr cât mai multe zone geografice de pe glob și disponibilitatea lor de a se lăsa intervievați”, precizează autoarea.

Cartea document „Spre Ţara Făgăduinţei” a fost lansată la mijlocul lunii august, la Borșa.

Citește și: Drumul spre Țara Făgăduinței

Distribuie:

Postaţi un comentariu