Baia Mare devine capitala astronomiei româneşti pentru două zile

Planetariul băimărean va fi gazda conferinţei naţionale

Începând de joi, 14 noiembrie, timp de două zile, municipiul Baia Mare va fi capitala astronomiei românești. La Planetariu din oraş se va desfăşura conferința națională ”Cerul românesc şi comparaţia cu alte mitologii stelare”. Evenimentul este o etapă a proiectului Constelații Românești Tradiționale – un proiect național de redescoperire și de popularizare a constelațiilor românești tradiționale.

Proiectul reunește o serie de muzee, observatoare astronomice, planetarii, asociații și cluburi astronomice de prestigiu din România, beneficiind de sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Este vorba despre un eveniment cultural, științific și educațional, cu totul special, onorat de prezența unor lectori experți în mitologii stelare exotice, alături de cea românească, precum Abdula Gulten Nazare, Gyozo Zsigmond, Haritina Mogosanu, Maria Olenici şi Dan Uza. Dialogul culturilor și al civilizațiilor, din perspectiva reprezentărilor pe care le-au avut în trecut și pe care le păstrează sau nu și în prezent, despre cer și stele, este îmbogățit prin prezența partenerilor în proiect din București, Suceava, Galați, Bacău, Târgoviște, Craiova, Bârlad, Baia Mare.

În cadrul conferinței va fi vernisată și o expoziție tematică de astro-fotografie, cu fotografii realizate de Alex Conu, iar printre produsele notabile ale acestei a doua ediții a proiectului enumerăm: o broșură de popularizare a constelațiilor românești, un film documentar, o planisferă și o variantă personalizată a cunoscutului program cu caracter de planetariu virtual ”Stellarium”, o televiziune educațională online, iar vocea acestui proiect s-a ”auzit” cel mai bine prin site-ul dedicat www.crt.ro.com și prin pagina de facebook a proiectului”, a declarat Mircea Liţe, manager de proiect.

Lucrările conferinței naționale ”Cerul Românesc și comparația cu alte Mitologii Stelare” vor debuta Joi – 14 noiembrie 2013, între orele 10.00 – 14.00, la sediul muzeului mineralogic din Bulevardul Traian, nr. 8, iar conferința va fi precedată de o conferință de presă, începând cu ora 9.00. În cea de-a doua zi a conferinței, la sediul Planetariul Baia Mare, din strada Coșbuc, nr. 16, începând cu ora 10.00 vor avea loc dezbateri între partenerii proiectului privind situația astronomiei în România, perspectivele unor colaborări la nivel național și internațional și – nu în ultimul rând – evaluarea rezultatelor acestui proiect de anvergură și creionarea unei rețele profesionale în domeniul astronomiei, care să permită comunicarea în timp real, relevarea ofertei de produse cultural științifice și educaționale specifice fiecărui obiectiv și dimensionarea unui portal  național instituțional legat de astronomie și chiar turism astronomic.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu