Autorităţile locale susţin redeschiderea Remin

Oficialii judeţului Maramureş militează pentru redeschiderea Remin

Redeschiderea Remin este o prioritate pentru autorităţile locale maramureşene, care consideră că poate fi una dintre soluţiile pentru relansarea economică a judeţului. Într-o conferinţă de presă comună susţinută luni, 23 septembrie, de Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare şi Gabriel Valer Zetea, preşedintele PSD Maramureş şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, oficialii au declarat la unison că militează pentru redeschiderea Remin.

 „Astăzi transmitem un mesaj comun că ne dorim în Maramureş redeschiderea mineritului, în condiţii în care poluarea să fie cât mai redusă cu putinţă şi unde oamenii să aibă locuri de muncă”, a precizat Anton Rohian, prefectul Judeţului Maramureş.

Declaraţiile celor patru vin în contextul în care în zilele de 23 şi 24 septembrie, la Bucureşti sunt discutate scrisorile de intenţie depuse de potenţialii investitori în Remin. În acest moment în Maramureş sunt zece puncte de lucru ale Remin, perimetre miniere pentru metale neferoase, care trebuie inventariate pentru a evalua care dintre ele pot fi redeschise.

„Alături de problema infrastructurii judeţului Maramureş, cred eu că şi componenta economnică este prioritară. Dezvoltarea economiei judeţului Maramureş va conduce inevitabil şi la dezvoltarea infrastructurii şi la dezvoltarea turismului şi în consecinţă la îmbunătăţirea calităţii vieţii maramureşenilor. De aceea cu toţii, în momentul în care l-am avut în mijlocul nostru pe vicepremierul Gabriel Oprea, am agreat ca fiind problema cea mai importantă de rezolvat pentru Maramureş, componenta economică. Zona în care Maramureşul poate să se dezvolte economic foarte bine este o zonă în care Maramureşul are tradiţie şi aceea este a mineritului. Aceasta a fost ideea transmisa domnului vicepremier Oprea de a susţine în faţa Guvernului României un atare demers”, a declarat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Mesajul transmis de cei patru, o premieră pentru administraţia judeţeană, nu face decât să întârească faptul că se doreşte redeschiderea Remin, cu o singură menţiune.

„Nu trebuie să confundăm Remin cu Romaltyn. Nu suntem de acord ca pe raza municipiului Baia Mare să fie folosite cianuri, dar nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că municipiul Baia Mare are de recuperat o sumă destul de mare de la Remin. Credem în exploatarea resurselor de către Remin dar într-o manieră prietenoasă pentru mediu. Societăţile ofertante ar trebui să facă dovada că vor respecta condiţiile de mediu”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.

Critici dure la adresa AAS

Vicepreşedintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, a criticat modul în care fostul AVAS, actualmente AAAS, gestionează situaţia de la Remin, afirmând că în acest fel, Remin va intra în faliment în câteva luni.

„Cerem ca lucrurile normale care trebuiau să se întâmple la Remin să se întâmple în sfârşit. Felul cum AAAS gestionează astăzi situaţia pune mari probleme viitorului Remin. Ne aflăm în situaţia de a avea 8.000.000 de dolari în conturile Remin, care nu pot fi folosiţi nici pentru plata salariilor, nici pentru plata datoriilor. Inevitabil, piedicile pe care AAAS le pune vor duce la falimentarea Remin. Faptul că AAAS încearcă recuperarea creanţelor şi folosirea acestor bani, ne pune probleme. Dorim ca AAAS să oprească aceste tergiversări pe care le pune în calea dezvoltării companiei şi dorim să-şi transforme creanţele pe care le are în acţiuni şi să devină acţionar alături de administraţiile locale”, a precizat Gabriel Zetea, adaugand ca ar exista chiar interese pentru falimentarea companiei.

„Indiferent de locaţia unde se va deschide această exploatare, toată lumea are de câştigat. Interesul administraţiei este de funcţionare nu de falimentare a Remin”, a concluzionat Zamfir Ciceu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu