Autoritățile bagă în anchetă Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel din Săpânța

Autoritățile au început o anchetă la Cimitirul Vesel din Săpânța, unde mai multe cruci au fost distruse sau au dispărut, fiind înlocuite cu imitații. Dispariţia artefactelor care sunt celebre în întreaga lume şi înlocuirea lor cu imitaţii recente a fost sesizată de secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Radu Boroianu, precum şi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş.

O comisie mixtă numită prin ordin al prefectului a verificat integritatea monumentului istoric Cimitirul Vesel din Săpânţa. În urma controlului, la faţa locului au fost constatate o serie de deficienţe, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi s-au dispus o serie de măsuri.

„Printre deficienţele constatate se număra încălcarea prevederile avizului provizoriu de folosinţă emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş, lipsa crucilor la câteva morminte, pentru care administratorul cimitirului nu a putut face dovada cauzelor dispariţiei acestora. Din discuţiile purtate cu cei doi preoţi a reieşit faptul că familiile decedaţilor obişnuiesc să ia crucile spre a le restaura sau înlocui cu altele noi, astfel se încalcă dispoziţiile legale privind protejarea monumentelor istorice. În plus, crucile sunt restaurate de meşteri populari din zonă, persoane neautorizate, încălcându-se dispoziţiile legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil”, a spus prefectul Anton Rohian.

În urma controlului, comisia a aplicat mai multe sancţiuni. Administratorului cimitirului i s-a întocmit proces verbal de constatare a contravenţiei şi i s-a aplicat amendă contravenţională. De asemenea, s-a dispus investigarea lipsei crucilor de pe anumite morminte de către organele de cercetare penală.  În cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie a întrerupt lucrările până la intrarea în legalitate și va dispune revenirea la situaţia iniţială sesizând organele de cercetare penală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu