Autoritățile atenționează: Adeverințele pentru subvenții se eliberează gratuit

Perceperea unor sume de bani de la fermierii care solicită adeverinţe este ilegală / Sursa foto: glasul.ro

Autoritățile din Maramureș au atenționat marți, în cadrul unei întâlniri cu  factorii implicați în procesul de acordare a subvențiilor la specia bovine, că medicii veterinari, organizațiile și  asociațiile de crescători de bovine sunt obligați prin lege să elibereze gratuit adeverințele necesare fermierilor la dosar.

Atenționarea vine în urma Ordinului Ministerului Agriculturii nr.920/10 septembrie 2013, privind eliberarea documentelor pe care crescătorul trebuie să le depună la dosar, odată cu  cererea de plată.

Prevederile legale au fost prezentate marți de prefectul județului Maramureș, Anton Rohian, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții DSVSA, ai  Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, ai  Federaţiei  Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „A.P.A. Transilvania” şi cei ai APIA Centrul Judeţean Maramureş.

Astfel, potrivit legii, fermierii care depun cereri trebuie să aibă la dosar și o adeverință eliberată gratuit de medicii veterinari. În acelaşi timp, aceștia trebuie să prezinte o adeverinţă eliberată  de o organizaţie / asociație a crescătorilor de bovine. Și în acest caz adeverinţa se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul  este membru sau nu al organizaţiei/asociaţiei respective.

 „Crescătorii de animale din judeţul nostru trebuie să cunoască aceste aspecte. Invocarea altor motive  în vederea perceperii unor sume de bani de la fermierii ce solicită adeverinţe este ilegală şi, în acelaşi timp imorală. Trebuie să respectăm legea, să dam exemplu la nivel naţional şi nu avem voie să luam nici 5 bani de la oameni”, a declarat prefectul Anton Rohian.

În acest moment, în Maramureş  sunt înregistraţi circa 14.000 de crescători de animale, care ar putea beneficia de subvenţia sub formă de primă de la stat, pentru producţia de lapte sau carne.

Distribuie:

Postaţi un comentariu