Weekend cu folclor, film în Salina Turda şi expoziţii de artă

O nouă ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional „Szent István” va avea loc între 16 şi 20 august în şase localităţi ale judeţului Cluj şi Sălaj.

Cu ocazia festivalului se vor organiza spectacole la Vlaha, Răscruci, Macău, Gilău, Jebucu, Sâncraiu şi Dej la acestea participând pe lângă oaspeţi şi grupurile tradiţionale locale. Numărul participanţilor va fi de circa 450 participanţi invitaţi, 300 coparticipanţi, respectiv circa zece mii de spectatori.Vor participa 12 ansambluri din opt ţări (Ungaria, Polonia, Ucraina, Croaţia, Serbia/Voivodina, Slovacia, Letonia, România/Transilvania). Acest festival contribuie de mai bine de 15 ani la păstrarea şi valorificarea tezaurului folcloric propriu. Din programul de vineri face parte parada portului popular şi spectacol folcloric la Macău, Jebucu, Gilău, precum şi un spectacol folcloric la Răscruci. Sâmbătă şi duminică clujenii vor avea ocazia să asiste în centrul oraşului, între orele12.00-13.00, la un dans care va reuni anamblurile prezente la festival. Sâmbătă, de la ora 17.00, în Vlaha vor fi organizate o paradă a portului popular şi un spectacol folcloric în aer liber, iar Duminică aceleaşi parade şi spectacole vor putea fi urmărite în Sâncraiu şi Dej.

Film în Salină

Marele ecran din Salina Turda se va reaprinde, la finalul acestei săptămâni, pentru o nouă proiecţie de film la 80 de metri sub pământ. După succesul pe care la avut în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), pelicula Cercuri, în regia sârbului Srdan Golubovic, este adusă în atenţia cinefililor turdeni şi a vizitatorilor Salinei vineri, 16 august, de la ora 17.00, în amfiteatrul minei Rudolf. Pentru iubitorii de frumos, Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează o expoziţie în premieră cu lucrări semnate de Gy. Szabó Béla, celebrul desenator, gravor şi artist din Transilvania. Vernisajul va avea loc duminică, 18 august 2013, la ora 17.00, în clădirea Muzeului de Artă Cluj-Napoca. La deschiderea expoziţiei vor vorbi Júlia Németh şi Miklós Ferenczy. Vizitatorii vor putea vedea în cadrul expoziţiei 50 de tablouri, din care 30 sunt picturi în ulei create între anii 1930 şi 1944, şi 20 de pasteluri, create între anii 1930 și 1970. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 1 septembrie 2013, de miercuri până duminică, în intervalul orar: 10.00-17.00. O expoziţie deosebită va fi organizată tot duminică , de data aceasta în Sala de Expoziţii a Castelului Károlyi din Carei. La evenimentul prezentat de Asociaţia Culturală “Provinciart” vor expune următorii artişti plastici şi fotografi: Stefan Gnandt, Gui Demeter, Lázin Csaba, Lendvay Zoltán, Smaranda Nemethi, Virginia Pișcoran, Franz Ritzmann, Stonawski Tamás şi Vasile Vénig Lászlo.

Zeci de evenimente la FânFest

A opta ediţie a festivalului cultural şi ecologic FânFest se desfăşoară în perioada 15 -18 august la Roşia Montană. Ca în fiecare an, şi la această ediţie FânFest a pregătit o selecţie de filme documentare care aduc în actualitate probleme stringente ale lumii contemporane. Mineritul cu cianuri, gazele de şist, reciclarea gunoaielor şi transformarea prin artă, mişcarea occupy – sunt doar câteva dintre temele abordate în cadrul secţiunii de film. Ediţia din 2013 se concentrează şi pe literatura românească din cărţi, de pe bloguri sau de pe pereţi, dar şi pe expoziţii de fotografie.Astfel, nu mai puţin de cinci expoziţii vor fi găzduite de diferite locaţii inedite din Roşia Montană. De asemenea, în cadrul festivalului participanţii pot asista la o serie de ateliere demonstrative care vor beneficia de participarea meşterilor locali şi se vor axa pe revitalizarea unor meşteşuguri tradiţionale ca realizarea şindrilei, zidării de mortar de var, zidării seci (mauri), tencuieli cu mortar de var. Jocuri, jonglerii, jucării, spectacole, teatru de păpuşi dar şi numeroase ateliere vor avea loc începând cu 15 august la Roşia Montană.

SATU MARE

Festivalul codrenesc de la Oţeloaia, fără manele şi tarabe cu kitsch-uri

Ajuns în acest an la cea de-a 57-a ediţie, Festivalul Folclorului Codrenesc de la Oţeloaia va avea loc duminică. Organizată de Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Tradiţiei Populare şi Consiliul Judeţean Satu Mare, manifestarea reprezintă cel mai important eveniment etno-folcloric al codrenilor şi, ca în fiecare an, spectacolul susţinut de interpreţi, ansambluri folclorice şi grupuri de dansatori, va avea loc pe scena amplasată pe lacul din pădurea Oţeloaia.

Directorul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Tradiţiei Populare, Felician Pop, a declarat că spre deosebire de anii trecuţi, vor exista câteva standuri ale comunelor din codru care se vor prezenta pentru a fi mai bine cunoscute cu obiceiurile, tradiţiile şi produsele culinare. ”O măsură care credem că merită să se impună este interzicerea accesului comercianţilor ambulanţi cu obiecte artizanale de tip kitsch şi al vânzătorilor de CD-uri cu manele. Astfel, festivalul va căpăta o amprentă identitară tot mai accentuată şi va promova, aşa cum este menirea lui, spiritul autentic al codrului”, a precizat Pop.
Manifestările vor începe la ora 12:00, iar între invitaţii speciali ai organizatorilor se vor afla şi patru primari din Insula Românească din Ucraina. Printre cei care vor evolua pe scenă se numără Grupul de dansuri Homoroade, Nicolae Mureşan, Ansamblul , , Ceatăra, , şi Ana Holdiş Pop, Petrică Mureşan, Cornelia şi Lupu Rednic, Dănţăuşii din Soconzel şi Cuţa, Ansamblurile , , Cununiţa, , şi , , Cununiţa năzdrăvană, Grupul , , Românaşul, , şi Vlad Doroş, Grupul de dansuri , , Florile Tărnii, , și Grupul de dansuri din Corund.

Festivalul vinului de la Beltiug, la prima ediție

Timp de două zile, vinurile din podgoriile Beltiugului vor putea fi îndelung savurate şi consumate cu prilejul primei ediţii a Festivalului Vinului. Festivalul va avea loc sâmbătă şi duminică, şi este organizat în scopul promovării vinului produs în podgoriile din Beltiug, cu o tradiţie de peste 1.000 de ani. Organizatorii promit un programul cultural bogat: fanfare, formaţii de dansuri svăbeşti, româneşti şi maghiare, solişti şi formaţii valoroase, inclusiv focuri de artificii. Vor avea loc degustări de vinuri din producţia podgorenilor beltiugani, prezentări de vinuri şi tehnici de producere a vinului, expoziţii cu aparatură şi ustensile din tehnica procesării vinului, şi vor putea fi consumate preparatele culinare cu specific şvăbesc.

Zilele Iancului la Ianculești
Cea de-a XIV-a ediție a Zilelor Iancului va avea loc duminică la Ianculești, în județul Satu Mare. Evenimentul organizat de Societatea ”Avram Iancu” va începe la ora 15.00 și va debuta cu o slujbă de pomenire şi un parastas în memoria lui Avram Iancu. De la ora 17, 00, pe scena ce va fi amplasată în aer liber vor evolua îndrăgita interpretă de muzică populară Sava Negrean-Brudaşcu, Ghiţă Blidar, Ansamblul Vergelul din Orade și Ansamblul Ceatăra din Carei alături de elevi ai Şcolii de Arte din Satu Mare. Finalul va aparţine interpretului Aurel Tămaş şi lui Cristian Fodor.

MARAMUREȘ

Hora la Prislop, la a 45-a ediție

Duminică, în pasul Prislop, la limita judeţelor Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud se va desfăşura cea de-a 45-a ediţie a festivalul de folclor „Hora la Prislop”. Evenimentul este programat să înceapă la ora 10.00 cu o slujbă religioasă la Mănăstirea din zonă, urmată apoi de o paradă a portului popular şi un program artistic susţinut de rapsozi şi ansambluri din Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud. La Prislop este aşteptat şi preşedintele României, Traian Băsescu. Acesta a mai fost la „Hora la Prislop” de două ori.

SĂPÂNȚA

Festival de tradiții la Cimitirul Vesel

Festivalul intercultural de tradiții ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” vă invită la sfârșitul acestei săptămâni la o ediție specială dedicată eroului local „Stan Ioan Pătraş”, creatorul Cimitirului vesel de la Săpânţa. Festivalul organizat prin Asociaţia Interculturală de Tradiţii „Roots Revival”, sub auspiciile Primăriei din Săpânţa, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism, are loc în perioada 15 -17 august. Roots Revival România este un concept propus de Mehdi Aminian şi Asociaţia Interculturală de Tradiţii prin care un grup de tineri muzicieni din diferite ţări consideră că muzica tradiţională românească este „cool”. Şapte muzicieni din şapte ţări au călătorit timp de şapte zile prin Maramureş, învăţând de la ţărani despre tradiţiile şi ritualurile locului. Rezultatul acestei călătorii va fi un concert de muzică tradiţională, prin care se încearcă demonstrarea faptului că toate culturile au rădăcini comune.

Text scris de Cristina Beligăr, Stela Tudor, Anca Miklos, Ovidiu Mortan

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu