Patru zile în Paralia Katerini și în paradisul Insulei Corfu

Foto: Cristina Beligăr

Înainte de cele patru zile pe care le-am petrecut în Grecia la sfârșitul lunii aprilie, cunoșteam potențialul turistic al acestei țări doar din pliantele și afișele expuse în vitrinele agențiilor de turism. Știam de pe aceste afișe că în Grecia apa este turcoaz, că oferte de cazare sunt pentru toate buzunarele și că există zeci de chartere săptămânale cu autocarul spre stațiunile Greciei continentale și insulare.

Auzeam de la prieteni că Grecia este un fel de paradis îndepărtat și nu știam de ce. Abia după revenirea în țară am înțeles că nu cei aproximativ 900 de kilometri o îndepărtează de România, ci faptul că acolo te poți pierde în amestecul de frumuseți naturale și tradiții locale, poți avea trăiri și experiențe pe care nu le-ai mai avut și, cu puțină imaginație, poți vedea chiar și urmele lăsate de zei în acele locuri binecuvântate.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Infotrip-ul organizat de Filadelfia Turism,  din care am făcut parte alături de alte 30 de persoane și care a fost programat înainte de începerea sezonului turistic, a inclus două destinații ale Greciei continentale și insulare: Paralia Katerini și zona celui mai mare oraș al insulelor Ionice, Corfu. Odată ieșiți din țară pe la vama Giurgiu-Ruse, parcurgând Bulgaria, orice drum spre Grecia trebuie să se abată pe la renumitul local bulgăresc „La bomboane”, denumit astfel de românii care se opresc ocazional acolo. Imediat după frontiera dintre Bulgaria și Grecia se intră pe autostrada Egnatia Odos, de-a lungul căreia se poate admira un peisaj spectaculos, cu tuneluri și multe viaducte.

Paralia Katerini

După un drum lung, dar confortabil, am ajuns în prima stațiune de pe litoralul Greciei de nord, situată la doar 20 de kilometri de Muntele Olimp. Paralia Katerini este o stațiune low cost, cu hoteluri frumoase de trei, patru și cinci stele, cu servicii diverse, pentru toate categoriile sociale și de vârstă. Spre deosebire de Corfu, unde poate singurul minus ar fi lipsa plajelor foarte întinse, în Paralia Katerini, plaja se întinde pe mulți kilometri, iar nisipul este curat și foarte fin. Aflăm de la majoritatea hotelierilor din Paralaia că un alt avantaj al acestei stațiuni este acela de a fi un punct de plecare spre alte destinații turistice din Grecia precum: Meteora, Skiathos, Olimp sau Atena.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_1417

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

După un periplu la câteva dintre cele mai reprezentative hoteluri din Paralia, traversând zonele de shopping, ne-am refugiat la unul dintre restaurantele tradiționale grecești din apropierea plajei unde am încercat câteva dintre specialitățile bucătăriei grecești: preparate pe bază de brânză, salate sau fructe de mare. Seara am fost cazați în luxosul complex Mediterranean Village Hotel & Spa de unde dimineața aveam să plecăm spre insula pădurilor și a munților, Corfu unde sezonul turistic începe în luna mai și se prelungește uneori până la sfârșitul lunii octombrie.

Insula Corfu

Cine nu alege calea aerului pentru a ajunge în Corfu, o soluție este îmbarcarea pe unul dintre feriboturile cu plecare din Igoumenitsa. Drumul durează aproximativ două ore, timp în care se poate admira peisajul, se pot fotografia pescărușii care însoțesc, în zbor, navele pe toată durata călătoriei sau se pot servi sandviciuri și băuturi răcoritoare. Apropierea de Insula Corfu este un alt moment de neratat pentru împătimiții de fotografie, care pot cel mai bine surprinde influențele arhitecturale siciliene și venețiene, mărturii ale dominațiilor străine.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_1913

IMG_1593

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Imediat după coborârea din feribot ne-am îndreptat cu autocarul spre Corfu Town, sau Kerkyra, capitala insulei, unde ne-am petrecut după-amiaza. În scurt timp am ajuns în cea mai circulată zonă din Kerkyra, Esplanada, pentru a ne „pierde” apoi pe străduțele înguste din centrul vechi. Deși ne aflam în afara sezonului turistic, tavernele erau în majoritate pline, iar vânzătorii magazinelor de suveniruri erau nerăbdători să ne convingă să nu lăsăm pe mâine ce puteam cumpăra pe moment. Mulți dintre ei ne abordau în limba română, crezând poate că vor avea mai mult succes, însă în momentul în care continuam dialogul, cele câteva cuvinte pe care le știau nu mai erau suficiente pentru a ne înțelege. Sticluțele cu Ouzo, o băutura spirtoasă grecească foarte apreciată și dulcețurile din Kumquat erau nelipsite din oferta bogată de suveniruri. Timpul nu ne-a permis să zăbovim foarte mult în Corfu Town și, cu regret, fără a ști ce surprize ne așteaptă în continuare, am plecat spre locul de cazare, Aqualand Resort Corfu. Ziua avea să se încheie cu o cină grecească și cu un spectacol de dans tradițional grecesc, care ne-a avut pe noi protagoniști.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_7893

A treia zi în Grecia am petrecut-o în partea de sud-est a insulei Corfu, vizitând câteva dintre hotelurile cu priveliști minunate, situate pe malul mării, priveliști care ne-au oferit o imagine idilică asupra Insulei Șoarecelui (Pontikonisi) și a Mării Ionice. După-amiaza a fost rezervată din nou plimbării în Corfu Town, unde am dorit să revenim pentru mai multe fotografii în care să-i surprindem alura venețiană.

IMG_1666

Înainte de plecarea spre România, în dimineața ultimei zile pe care am petrecut-o în Corfu, aveam să facem o scurtă vizită în stațiunea Paleokastritsa, una dintre cele mai frumoase zone de pe insulă. Denumirea stațiunii Paleokastritsa (Vechea mică fortăreață) este mai ușor de reținut în momentul silabisirii cuvântului și a înțelegerii semnificației lui, truc pe care l-am învățat de la Mary, ghidul care ne-a însoțit pe durata excursiei în această frumoasă zonă.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Situată în partea de nord-vest, Paleokastrisa este una dintre cele mai populare zone din Corfu, al cărei relief diferă de restul insulei. Nuanțele de albastru, verde și turcoaz ale apei Mării Ionice, plajele înguste și peșterile misterioase din relieful stâncos începeau să se ivească pe măsură ce ne apropiam de stațiune și de vechea mănăstire pe care urma să o vizităm alături de ghidul nostru, după mai puțin de 20 de kilometri parcurși din capitala insulei. „Trebuie să fii foarte curajos să înoți în apele reci ca gheața din Paleokastrisa”, ne avertizează Mary.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Astfel, după o oră în care ne-am bucurat de peisajele din paradisul Paleokastrisa, ne-am luat la revedere de la Mary și de la insula Corfu, de la turcoazul apei și de la oamenii locului pentru a porni în lunga călătorie spre casă. Iasu, Grecia!, Sto kalo!.

 [stextbox id=”custom”]

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

La fel de interesantă ca povestea locurilor pe care le-am văzut, a fost și povestea ghidului nostru, Mary, care pe drumul de întoarcere de la mănăstirea din Paleokastrisa, la autocar, ne-a dezvăluit o parte din viața ei.„M-am născut în Corfu Town, primele studii le-am făcut în Corfu, iar liceul în Atena, specializându-mă în domeniul turistic. Lucrez deja de 35 de ani în acest domeniu. Am lucrat o bună perioadă de timp în Atena, dar mi-am dorit să revin în Corfu pentru a lucra aici pe timpul verii, în timp ce iarna încerc să evadez în alte locuri din lume, de obicei la prietenii mei dispuși să îmi ofere cazare. Îmi place să merg în Olanda, dat fiind că vorbesc limba olandeză și am lucrat o perioadă mare de timp în Bangkok, Thailanda, într-o țară cu o atitudine total diferită față de femei. Am lucrat și în Tunisia, dar din nou nu m-am obișnuit cu mentalitatea lor. Am fost aproape peste tot în Europa, inclusiv la diferite seminarii în cadrul Federației Europene a Ghizilor Turistici. Am avut ocazia să văd Madeira pentru prima dată în 2012 și a fost extraordinar. Aș putea locui acolo tot restul vieții. Nu am fost foarte mult în estul Europei, ci m-am limitat doar la Ungaria și Slovacia. Iubesc călătoriile și aș putea să călătoresc toată viața. Visul meu este să merg într-o croazieră în jurul Americii de Sud, dar pentru asta mai am de muncit. Nici trei vieți nu mi-ar ajunge să vizitez tot ce mi-aș dori”.[/stextbox]

Aproximativ 75% din locuitorii insulei Corfu își câștigă existența din turism, restul localnicilor cultivând măslini și viță de vie.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Voicu says:

    “”Trebuie să fii foarte curajos să înoți în apele reci ca gheața din Paleokastrisa”, ne avertizează Mary. – ”

    Mary vorbeste prostii 😛

    Am fost la inceput de iunie (2015) si am facut baie la barul Grotta (http://www.lagrottabar.com/). Apa avea aceeasi temperatura ca pe partea cealalta a insulei, intre 22 si 23 de grade, se putea inota fara probleme cat doreai.

Postaţi un comentariu