Rețeta săptămânii: Pogăcele cu leurdă    

Ingrediente pentru cca. 50-60 bucăţi:

– 650 gr. făină (200 gr. se poate și făină integrală)

– 200 g unt sau untură

– 2 ouă

– 2 linguriţe rase sare

– 1 linguriţă zahăr

– 2 linguriţe bicarbonat de sodiu

– 5-6 linguri smântână

– 20 fire de leurdă

– 2 linguri ulei

– 2 linguri smântână dulce

– seminţe de in, făină.

Prepararea: Se cerne făina într-un castron, se adaugă untul şi se amestecă până ce se obţine un aluat fărâmicios. Se adaugă sarea şi bicarbonatul, şi împreună cu 1 ou întreg, 1 albuş şi smântâna se frământă un aluat uşor de manevrat. Frunzele de leurdă se pun într-un pahar înalt, se adaugă uleiul şi se mixează cu mixerul vertical, până ce se obţine o pastă.

Se întinde aluatul de cca. 1 cm grosime, se unge cu sosul verde, după care se împătureşte astfel: se ia partea din dreapta şi se îndoaie până la două treimi, după care cu aluatul din partea stângă se acoperă partea îndoită. Se repetă operaţiunea şi de sus şi de jos. Se presară planşeta şi aluatul cu puţină făină şi se întinde la cca. 1 deget grosime. Se taie pogăcele cu o formă cu diametrul de 3-4 cm (sau se taie pătrăţele cu un cuţit), se pun pe tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu gălbenuşul frecat cu smântâna dulce, se presară cu seminţe de dovleac şi se coc în cuptorul preîncălzit la 190 grade, cca. 15-20  minute, sau până ce devin aurii.

Bucătăria Ardelenească: tradiție și bun gust

La revista „Bucătăria Ardelenească” se pot face abonamente prin Poșta Română (cod catalog 19164). Revista se găsește la toate chioșcurile de difuzare a presei din țară.

Postaţi un comentariu