Nuka Bistro, localul în care atmosfera din casa bunicii este readusă în prezent

Foto: Dan Bodea

După ce și-a dedicat tinerețea fotbalului, Călin Țiplea a renunțat, la doar 28 de ani, la echipa din Italia la care juca pentru a deveni om de afaceri cu acte în regulă. Și-a investit banii într-un club pe care l-a transformat rapid într-un brand al Clujului, cum îi place acestuia să spună. Deși Vertigo funcționează parțial în momentul de față, cu trecerea timpului și căpătând mai multă experiență, Călin nu s-a oprit aici. Astfel, în 2013, în Piața Unirii nr. 16, a luat naștere Nuka Bistro, un loc aparte, care are ca sursă de inspirație momente din copilăria proprietarului.

1IMG_0452

Călin Țiplea / Foto: Dan Bodea

Când a văzut spațiul, Călin a știut imediat cum dorește să îl amenajeze, iar de la idee, până la conturarea întregului concept nu a fost decât un pas. De ce Nuka? „Știți, este vorba aceea când vezi un copil frumos și rumen în obrazi: `Îl ții cu miez de nucă?` Miezul te duce automat cu gândul la ceva bun, delicios și în același timp sănătos. Miezul nucii este protejat de coajă, dar după ce ai trecut de aceasta, poți savura gustul copilăriei. Ne așteptăm ca și la noi, cei care trec pragul ușii noastre, adică de coajă, să găsească miezul nucii”, a explicat Călin.

1IMG_0375

Nuka Bistro / Foto: Dan Bodea

1IMG_0409

Foto: Dan Bodea

Nuka Bistro este compus din două săli și o terasă. Prima care te întâmpină este sigla simplă, dar de impact. O tablă groasă, rotundă, lăsată la ruginit, dar nu întâmplător, pe care este sculptată denumirea localului. Spațiul redă atmosfera zilelor fericite petrecute la bunici.

Foto: Dan Bodea

Sigla Nuka Bistro / Foto: Dan Bodea

Mobilierul făcut la comandă sau recondiționat pentru a se integra perfect în cadru îi oferă spațiului un aer rustic, dar modern în același timp. Multe dintre decorațiunile care împodobesc pereții sunt moșteniri de familie. Mai mult decât atât, legătura cu trecutul și atașamentul față de familie, merg mult mai departe. Astfel, vom găsi expuse portretele a două rude foarte apropiate.

1IMG_0384

Foto: Dan Bodea

1IMG_0389

Foto: Dan Bodea

1IMG_0383

Foto: Dan Bodea

„Este vorba de sora bunicii și de tatăl bunicii, surprins la vârsta de 18 ani înainte de a pleca în al doilea război mondial”, explică proprietarul.  Regăsim, de asemenea, o mulțime de ceasuri. „La bunici, când se strica un ceas, cumpărau altul. Iar acela se strica din nou și uite așa am ajuns să avem mai multe ceasuri, iar eu le-am adus aici”, povestește Călin.

1IMG_0418

Foto: Dan Bodea

Faptul că spațiul face parte dintr-o clădire istorică ce datează din secolul XVIII-lea întregește și mai mult conceptul creat, iar aici, cu tot arsenalul de ceasuri, timpul poate sta în loc pentru câteva momente.

„Eu mi-am iubit foarte mult buncii. Am petrecut mult timp la ei la țară, la Recea Cristur. Mergeam cu animalele la câmp sau la coasă. Am adus aici chiar ulciorul din care beam apă pe câmp. Am aici covata, am unelte de țesut și bineînțeles multe nuci. Toate aceste obiecte îmi sunt dragi. Poate pentru cei care nu au copilărit la țară aceste obiecte nu înseamnă nimic, dar au ocazia să le descopere aici. Dacă ar fi o persoană căruia aș dori să îi arăt acest loc aceea ar fi bunicul meu. Sunt convins că ar fi mândru de ceea ce am creat aici. M-a iubit mult”, povestește Călin.

1IMG_0401

Nuka Bistro / Foto: Dan Bodea

Materialele folosite, cărămida, lemnul și fierul se îmbină armonios, redând atmosfera din casa bunicilor, care au folosit cu siguranță, la rândul lor, aceste elemente, bunicul punându-și amprenta asupra construcției, cum se întâmpla de cele mai multe ori.

1IMG_0369

Omletă din grădină / Foto: Dan Bodea

Omleta delicioasă din grădină cu ouă proaspete, cu ardei roșii, ceapă verde și ceapă roșie, brânză, roșii și castraveți, pâinea în ou, servită cu legume și cu ceai de mentă, sub forma Amintirilor din Copilărie, laptele de pasăre, ștrudelul cu mere făcut în casă, nu au cum să nu îți conducă sufletul și mintea, prin intermediul papilelor gustative, în împărăția copilăriei, când mama sau bunica pregăteau cu drag micul dejun sau desertul favorit.

Închizi ochii și parcă o auzi pe bunica cum te strigă la masă, dar nu te împotrivești de această dată. Lași joaca la o parte și te așezi la masă. Îți este atât de dor de ea. Deschizi ochii, comanzi un desert, iar ea, bunica, îți spune o poveste alături, pentru ca desertul să fie și mai delicios. Poate că din cauza emoțiilor pe care ți le provoacă, localul e atât de apreciat, atât de clujeni, cât și de străini. Nu întâmplător, Nuka Bistro a primit un certificat de excelență din partea celui mai mare site de recomandări turistice din lume, Trip Advisor, certificat ce a fost așezat la loc de cinste.

1IMG_0430

Certificatul de excleneță / Foto: Dan Bodea

Cu toate că a renunțat la fotbal, Călin nu se poate desprinde de lumea sportului, fiind căsătorit cu o sportivă cu un palmares impresionant. Este vorba de handbalista Oana Chirilă cu care are un băiețel de un an și opt luni, Alex, deja mare susținător al echipei „U” Cluj. „Aș vrea ca băiețelul meu să devină căpitanul echipei „U” Cluj și să aibă parcursul mamei sale în sport”, a spus fostul fotbalist.

1IMG_0424

Clienții Nuka Bistro pot savura un vin personalizat/ Foto: Dan Bodea

Deși Călin și-a ales alt drum în viață și mărturisește că nu i-ar fi plăcut o carieră de antrenor, acesta recunoaște că de multe ori le dă angajaților săi sfaturi, aidoma unui antrenor de fotbal. „Mă străduiesc să cultiv aici cât se poate spiritul de echipă. Le spun angajaților că noi suntem o echipă și că pe această stradă sunt mai multe echipe concurente. Cu cât suntem mai bine pregătiți, cu atât avem mai multe șanse să câștigăm meci de meci, ceea ce ne și dorim. Înainte de a deschide am făcut un studiu de piață serios în ceea ce privește decorul, pentru a aduce ceva cu totul nou pe piață. Cred că este important să fii primul pe piață, iar apoi să te menții în top, cu toate că unii copiază conceptul. M-am ferit de asta, dar am ajuns tot un fel de antrenor”, glumește Călin.

Muura, o bivoliță cu personalitate

1IMG_0474 Panorama5

Muura Steakhouse / Foto: Dan Bodea

1IMG_0469

Muura Steakhouse / Foto: Dan Bodea

Din dragoste pentru copilărie și pentru mai ales pentru bunicul său, s-a născut pe strada Franklin Delano Roosevelt nr.2, într-o clădire monument istoric, în apropierea Casei Matei, Muura Steakhouse. Povestea localului este una la fel de interesantă. „Muura și Stela era bivolițele bunicului meu. Am crescut cu lapte de bivoliță care este de departe cel mai sănătos. Muura, spre deosebire de Stela, avea laptele mai dulce, așa că m-am gândit să îi spun localului așa”, povestește Călin.

1IMG_0467

Caloriferele din incinta localului sunt „camuflate” de desenele artiștilor locali/ Foto: Dan Bodea

1IMG_0466

Aici, 70% din preparatele care alcătuiesc meniul au la bază carne de vită. Decorul simplu, dar de efect, este completat pe alocuri de obiecte tradiționale folosite la mulsul sau la prelucrarea lemnului. Regăsim furca de lemn folosită pentru întoarcerea fânului, un jug, candere de lapte, dar și mai multe piei de vițel, în locul tablourilor. Localul, mult mai spațios decât Nuka Bistro, se adresează în special carnivorilor, având chiar un mesaj special pentru vegetarieni, dar pe care vă lăsăm să îl descoperiți la fața locului.

1IMG_0458

Decor Muura Steakhouse/ Foto: Dan Bodea

1IMG_0483

Decor Muura Steakhouse / Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu