Exclusiv: primele imagini din fabrica Bosch

Muncitori la o linie de asamblare de la noua fabrică Bosch

Nemţii de la Bosch inaugurează chiar de Ziua Europei, 9 Mai, fabrica lor de la Jucu din parcul industrial Tetarom III. La inaugurare este aşteptat şi premierul Victor Ponta dar şi importanţi reprezentanţi ai companiei din Germania. Transilvania Reporter publică, în premieră, imagini din interiorul noii fabrici de la Jucu.

nokia (3)

Fabrica Bosch de la Jucu

nokia (1)

Fabrica Bosch de la Jucu

Fabrica Bosch de la Jucu

Fabrica Bosch de la Jucu

Fabrica Bosch reprezintă la ora actuală cea mai mare investiţie din Tetarom III, care se ridică la circa 77 de milioane de euro. Noul centru de cercetare şi producţie ocupă o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătrați.  Aici lucrează în prezent 325 de angajaţi, atât la centrul de cercetări care a fost dezvoltat la Jucu cât şi în fabrică, iar producţia propriu-zisă a început treptat încă din toamnă. Practic, anul trecut s-au făcut angajări pentru toate posturile necesare într-o fabrică Bosch: de la operatori pe bandă, ingineri, cercetători, economişti, dar şi oameni de top management. Iar salariile oferite au fost la nivelul din zona Clujului, în funcţie de ce există pe piaţă. Mulţi dintre cei selectaţi sunt foşti angajaţi ai Nokia. Din punct de vedere organizaţional, noul centru face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de aproximativ 20.000 de angajaţi.Aceasta este doar primă etapă a proiectului nemţilor la Jucu. Directorul general Tetarom, Viorel Găvrea a precizat că pe cei aproape 215.000 de metri pătraţi concesionaţi în Tetarom III, firma intenţionează ca în următorii doi ani să ajungă la circa 1.000 de angajaţi.

Fabrică record

Deşi abia urmează să îşi deschidă oficial porţile, fabrica a câştigat recent şi prima sa distincție în „lumea Bosch”. Unitatea de producţie a fost premiată la Reutlingen (Germania) pentru că a fost construită și pusă în funcțiune în timp record. Astfel, fabrica Bosch din Cluj a fost recompensată intern de concernul german cu premiul „Automotive Electronics Speed Award“, pentru viteza ridicării fabricii, munca în echipă și dedicarea arătată de angajații Bosch în demararea acestei investiții pornită de la zero, de tip greenfield. Echipa Bosch care a făcut posibil acest record a fost formată din angajați din România (București și Cluj), Germania (fabrica din Ansbach), Franța (unitatea de producție din Mondville) și Ungaria (centrul Bosch din Hatvan).

Acest proiect ne dă un exemplu impresionant despre cât de repede și cât de bine poate lucra o echipă internațională. Combinația de cunoștințe ale angajaților din diferitele locații și țări în care Bosch este prezent, alături de munca în echipă, coordonarea și comunicarea extrem de eficiente, au dus la obținerea acestui record premiat de Bosch.  Alegerea zilei de 9 mai pentru deschiderea noii noastre unități de producție nu a fost întâmplătoare – 9 mai este Ziua Europei, iar la construirea acestei noi locații Bosch a lucrat o echipă internațională – au afirmat reprezentanții companiei.

De la începutul acestui an, directorul general al firmei Robert Bosch SRL şi reprezentantul concernului german în România şi Bulgaria este Mihai Boldijar. „Următorii ani vor continua să fie foarte importanţi pentru compania noastră, deoarece ne vom consolida poziţia în regiune, România devenind o locaţie din ce în ce mai importantă şi puternică pentru grupul Bosch”, a precizat acesta după numirea sa în funcţie.

Pentru că este în căutare de personal binecalificat pentru fabricile sale, compania colaborează la Cluj de mai mulţi ani cu universităţile clujene în acest sens. În plus, recent s-a arătat dispusă să sprijine în concret o politică de şcolarizare în sistemul de învăţământ profesional dual, inclusiv prin finanţare, sugestii de adaptare a programei şcolare şi a pregătirii practice a elevilor la cerinţele specifice ale investitorilor, pe ramuri de activitate.

Investiţiile Bosch în România

Grupul Bosch este reprezentat în România în patru oraşe: Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. În Bucureşti, Bosch este prezent din anul 1994 cu o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, precum şi de echipamente auto. Începând cu anul 1999, Bosch este prezent în capitală şi prin BSH Electrocasnice SRL. Din 2007, la Blaj se află Bosch Rexroth cu o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care a fost extinsă în 2013 cu o nouă fabrică destinată industriei auto. Începând cu anul 2008, în Timişoara se află un centru de comunicare Bosch. Iar în 2013, o nouă unitate de producţie şi dezvoltare destinată industriei auto şi-a început activitatea la Cluj.

La începutul anului 2014, numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România era de circa 2.000 de persoane. Până la finalul acestui an extinderea activităţilor locale de producţie şi dezvoltare va contribui la creşterea acestui număr.

Tehnologie Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. Conform cifrelor preliminare, în anul fiscal 2013 vânzările acestuia au fost de 30, 7 miliarde de euro sau 66% din cifra de vânzări totală a grupului.

[stextbox id=”custom” caption=”Tetarom III, 60% ocupat”]Parcul industrial Tetarom III se întinde pe aproape 155 de hectare. Numărul de locuri de muncă estimate în Tetarom III este de peste 1.500, iar investiţiile clienţilor depăşesc 200 de milioane de euro. Gradul de ocupare este de 58, 86%. Aici sunt patru companii operaţionale: Bosch, DeLonghi, Karl Heinz Dietrich International Exped şi Imperial Development. Mai există şi alte proiecte în diferite faze de realizare. Este vorba despre proiectele celor de la Star Storage SRL, Transcarpatica şi Holzart. În schimb contractul cu cei de la Battistero pe 28 de hectarea fost suspendat. Iar cel mai recent societatea austriacă Framag, care produce echipamente industriale şi inginerie mecanică, a preluat un teren de 4 ha pentru o fabrică la Jucu.[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. jiji says:

    mare branza…

  2. Justina Tomy says:

    Vai, colegele mele de la Nokia sint in poza, cum sa ajung si eu acolo va rog mult 😛

Postaţi un comentariu