Unde să nu muncești în UE

Diferențele dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește timpul petrecut la muncă rămân mari și sunt marcate de un clivaj între cele 15 state „vechi” și cele 13 „noi”, care au aderat după 2004, se arată într-un studiu publicat săptămâna trecută de Eurofound, o agenție europeană al cărei rol este culegerea și furnizarea de informații în domeniul politicilor legate de piața muncii.

Studiul citat relevă existența unei diferențe majore de 2,5 ore de muncă pe săptămână între statele care sunt cele mai generoase cu angajații și cele mai restrictive. Mai mult, „tendința de convergență a timpilor de muncă între cele 28 de state s-a oprit, în mod clar”, este concluzia cercetării.

Țările considerate cele mai generoase cu concediile legale minime sunt Croația, cu 41 de zile libere, inclusiv sărbătorile publice, Danemarca, cu 39 de zile libere și Germania, cu 37. La polul opus se află țări precum Irlanda, Ungaria și Estonia, fiecare cu câte doar 28 de zile libere. Cifra medie pentru Uniunea Europeană este de 33,8 zile, cu medii diferite între UE15 – 34,7 și 31,3 zile în cele 13 noi state membre. În România, la nivelul anului 2016, la care se referă studiul, au fost 30 de zile libere: opt zile libere de sărbători publice și 22 de concediu minim legal. 

În altă ordine de idei, cea mai lungă săptămână de muncă este în Marea Britanie, de 42,3 ore, urmată de Cipru (41,7), Austria (41,4). Cea mai scurtă săptămână de lucru este în Danemarca, de 37,8 ore, adică mai puțin cu 4,5 ore pe săptămână decât în Marea Britanie, echivalentul a mai mult de cinci săptămâni de muncă într-un an. Media europeană este de 40,3 ore de muncă pe săptămână, foarte apropiată de media UE15 – 40,2 ore. Media în cele 13 „noi” țări ale UE este de 40,8 ore de muncă săptămânale. România se află ușor sub această medie, cu 40,7 ore săptămânale de muncă. Aici sunt incluse și orele suplimentare, formarea profesională, pauzele scurte etc.

Concluzia este că cel mai mult timp liber îl au la dispoziție danezii, stat care are al doilea cel mai mare număr de zile libere, dar și ce cea mai scurtă săptămână de muncă.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu