UE a apăsat butonul roșu

Manifestație în sprijinul democrației, la Varșovia | Foto: wikimedia.org

Comisia Europeană a declanșat procedurile de suspendare de facto a Poloniei din Uniune. Demersul este o premieră, dar e puțin probabil să ajungă la final.

În jargonul de la Bruxelles se numește „opțiunea nucleară” și este cea mai dură măsură pe care Uniunea Europeană o poate lua față de un stat membru: să îi suspende dreptul de vot în Consiliu, forul de decizie suprem al blocului comunitar. Astfel, statul membru nu mai poate lua parte la nicio decizie importantă, fiind suspendat de facto din UE.

Opțiunea nucleară a fost activată, miercuri, 20 decembrie, pentru prima dată, de Comisie, în cazul Poloniei, dar încărcătura nu a pornit încă spre țintă, deoarece, fiind vorba de un mecanism european, de la apăsarea butonului până la atingerea țintei mai sunt, nu-i așa, câțiva pași procedurali de străbătut. Iar ținta s-ar putea să nici nu se sinchisească, de fapt.

Trei luni de grație 

Dincolo de metafore, Comisia Europeană a decis ieri activarea Articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, cel care prevede suspendarea dreptului de vot al unei țări în Consiliu. Totodată, Comisia a acordat Poloniei trei luni pentru a implementa o serie de recomandări, pentru a opri procedura prevăzută de Articolul 7. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, care a remarcat că, în acest moment, în Polonia „majoritatea aflată la putere poate interveni politic în mod sistematic” asupra Justiției, potrivit euobserver.com.

„În ciuda eforturilor repetate, de-a lungul a aproape doi ani, de a angaja autoritățile poloneze într-un dialog constructiv (…) Comisia a ajuns astăzi la concluzia că există un risc clar al unei încălcări a statului de drept în Polonia”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei.

Conform Articolului 7, dacă Polonia nu va respecta recomandările Comisiei, cazul va fi discutat în Consiliu, for care poate constata, potrivit aceluiași articol, prin votul a patru cincimi dintre țările membre (22 de state), existența unui risc clar de încălcare gravă a statului de drept. Înainte de a face această constatare, Consiliul trebuie să audieze statul membru și să-i facă recomandări.

Impas probabil

Ulterior, tot Consiliul poate constata, prin unanimitate, existența unei încălcări grave și persistente a statului de drept. Aici este momentul în care demersul împotriva Poloniei va intra în impas, apreciază toți observatorii, deoarece Ungaria a anunțat că nu va vota în acest sens și, astfel, unanimitatea nu poate fi obținută.

Dacă, într-o variantă improbabilă, se va depăși acest impas, Consiliul poate suspenda, prin majoritate calificată, anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză. Aceste sancțiuni pot viza anularea votului în Consiliu, ceea ce ar însemna suspendarea de facto a Poloniei din UE, dar se pot referi și la sistarea fondurilor europene.

Polonia, aproape singură

Propunerea Comisiei de a declanșa procedurile din Articolul 7 trebuie aprobată de Parlamentul European, înainte de a ajunge pe masa Consiliului, dar acest lucru nu va fi un impediment, deoarece, în noiembrie, legislativul a decis din proprie inițiativă, cu 438 de voturi la 152  și 71 de abțineri, să solicite Comisiei declanșarea mecanismului. De asemenea, liderii naționali ai Franței și Germaniei, Emmanuel Macron, respectiv Angela Merkel, au anunțat, încă de săptămâna trecută, că susțin Comisia în acest sens

Primul oficial polonez care a reacționat la decizia Comisiei a fost ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro. Acesta a spus că a primit anunțul „cu calm”. El a adăugat că „Polonia este o țară care respectă statul de drept”.

Am neglijat democrația și o tragedie s-a petrecut în Polonia. Oameni iresponsabili au ajuns la putere. Astăzi mă adresez tuturor patrioților și prietenilor – ajutați-ne să scăpăm de acești oameni, cât de repede se poate.

Lech Wałęsa, într-un interviu pentru euobserver.com

Iohannis: România, același risc 

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că „există un risc evident de activare a Articolului 7 în cazul României, ca în cazul Poloniei, dacă legile Justitiei vor fi adoptate cu modificările de acum”. „Dacă cineva își imaginează că nu vor exista urmări (după adoptarea legilor justiției – n.r.) e pur și simplu căzut din Lună”, a mai spus președintele la o întâlnire la Cotroceni cu ziariștii, potrivit hotnews.ro.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu