Tot ce trebuie să știți despre dispariția roamingului

ANCOM a realizat un film prin care explică noile reglementări. Îl găsiți inserat în articol | Foto: Captură video

Începând din 15 iunie, tarifele de roaming în țările membre ale UE, plus țările Norvegia, Islanda și Liechtenstein dispar, ca urmare a unei decizii luate în acest sens de Uniunea Europeană, la care au aderat și celelalte trei state. Totuși, în unele cazuri se vor aplica anumite suprataxe. Chiar și așa, normele care intră în vigoare astăzi reprezintă una dintre marile realizări ale UE, alături de Acordul Schengen, Zona Euro, sau Programul Erasmus.

Transilvania Reporter vă prezintă tot ceea ce este esențial să știți despre noile reglementări.

Pentru călători

Opțiunea „roaming la tarife naționale” este concepută pentru persoanele care călătoresc ocazional în afara țării în care locuiesc sau în care au legături stabile (muncesc sau studiază acolo). Nu este prevăzută pentru roaming permanent. Atâta timp cât petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau vă folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, puteți beneficia de roaming la tarife naționale atunci când călătoriți în UE. Aceasta este considerată o „utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming”.

În schimb, dacă stați în străinătate o perioadă mult mai lungă și folosiți cartela din țara de origine, operatorul vă poate taxa pentru utilizarea serviciilor de roaming. Tarifele aplicabile sunt totuși limitate.

Cum se plătește internetul

În regimul „roaming la tarife naționale”, nu există limite pentru apeluri și mesaje. Există însă norme și plafoane pentru transferul de date la prețuri naționale, stabilite în funcție de tipul de contract pe care îl aveți.

În anumite cazuri specifice, dacă depășiți un volum rezonabil de date în regim de roaming la prețuri naționale, s-ar putea să trebuiască să plătiți un supliment de 7,7 euro pentru un GB plus TVA, în 2017. Acesta va scădea progresiv, după cum urmează: 6 euro în 2018, 4,5 euro în 2019, 3,5 euro în 2020, 3 EUR în 2021, 2,5 euro în 2022.

ABONAMENTE CU INTERNET NELIMITAT. Dacă aveți un contract care include pachete de servicii cu date nelimitate pentru care plătiți o sumă lunară fixă, operatorul dumneavoastră de telefonie mobilă trebuie să vă furnizeze un volum mare de date în roaming la tarife naționale. Volumul exact depinde de prețul pe care îl plătiți pentru pachetul respectiv. Volumul de date în roaming trebuie să fie cel puțin egal cu dublul rezultatului obținut prin împărțirea costului abonamentului dumneavoastră la plafonul cu ridicata al serviciilor de date în regim de roaming (7,7 euro).

Exemplu: Plătiți 40 de euro (fără TVA) pentru servicii mobile cu volum nelimitat de apeluri, SMS-uri și date. Atunci când călătoriți în UE în regim de roaming la tarife naționale, veți avea apeluri și SMS-uri nelimitate și cel puțin 10,3 GB de date, adică 2x(40/7,7) =10,3.

Digi Mobil a cerut derogare

Potrivit noilor norme, furnizorii care nu sunt în măsură să susțină comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea națională de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă în plus față de tarifele naționale. Autoritatea de Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a primit de la RCS&RDS o cerere pentru un aviz care să îi permită să aplice, pentru un an, o suprataxă pe serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în țările UE, solicitarea fiind în analiză, au transmis reprezentanții ANCOM. Vodafone, Orange și Telekom nu au făcut astfel de cereri.

ABONAMENTE CU INTERNET LIMITAT. Dacă dispuneți de un volum limitat sau foarte ieftin de date mobile (sub 3,85 euro/ GB în 2017), operatorul poate aplica o limită „rezonabilă” pentru utilizarea datelor în regim de roaming. Limita se calculează pe baza prețului abonamentului dumneavoastră național de servicii mobile, ca și în cazul volumului nelimitat de date. Spre exemplu, în cazul unui abonament de 15 euro/lună, cu TVA, și care are inclus un trafic de date de 5 GB, limita de consum rezonabil a datelor în 2017, nu poate fi mai mică de 3,26 GB/lună. Calculul este următorul:

  • Prețul serviciilor mobile = 15 euro, din care se scade TVA=12,6 euro
  • Limita de consum rezonabil = 2x(12,6 Euro/7,7 euro) = 3,26 GB/lună

Indiferent dacă aveți internet limitat sau nelimitat, operatorul dumneavoastră trebuie să vă informeze în privința volumului de date care poate fi utilizat în roaming la tarife naționale. Dacă depășiți acest volum în timp ce vă aflați în roaming, suma suplimentară pe care o veți plăti corespunde plafonului tarifar cu ridicata = 7,7 euro/ GB de date plus TVA în 2017.

Atenție la contractele fără roaming

Operatorii pot oferi și contracte fără servicii de roaming sau contracte cu alte tipuri de servicii de roaming, la tarife care nu intră în domeniul de aplicare al normelor privind serviciile de roaming la tarife naționale (de exemplu, pentru călătorii în afara UE), dar aceste opțiuni trebuie alese de clienți. Întrucât operatorii sunt liberi să propună tarife mai mici, comparați ofertele pentru a afla care vi se potrivește cel mai bine.

Nu încercați să trișați

Ca parte a politicii privind utilizarea rezonabilă, operatorul vă poate monitoriza și verifica utilizarea serviciilor mobile în regim de roaming pe durata a 4 luni. Dacă în această perioadă ați petrecut mai mult timp în străinătate decât acasă și consumul în roaming este mai ridicat decât cel național, operatorul vă poate contacta pentru a vă cere să clarificați situația. Veți avea la dispoziție 14 zile pentru a face acest lucru. Dacă veți petrece în continuare mai mult timp în străinătate decât acasă, iar consumul de roaming va fi mai mare decât consumul național, este posibil ca operatorul să aplice o suprataxă pentru consumul în regim de roaming. Aceste suprataxe (fără TVA) nu trebuie să depășească următoarele plafoane: 3,2 cenți pe minut de apel efectuat, 1 cent pe SMS, 7,7 euro/ GB de date (plafonul din 2017)

Lucrătorii de peste hotare

Dacă lucrați într-o țară din UE și locuiți în alta, puteți să alegeți un operator de telefonie mobilă din oricare dintre aceste două țări și să beneficiați de roaming la tarife naționale cu o cartelă SIM din țara în care locuiți sau din țara în care lucrați. Se aplică politica privind utilizarea echitabilă: orice zi în care vă conectați cel puțin o dată la rețeaua operatorului național este considerată o zi de prezență în țara dumneavoastră (chiar dacă ați călătorit și în străinătate în ziua respectivă).

Ce țări nu participă

Elveția și statele de buzunar Monaco, Andorra și San Marino nu sunt părți ale noului acord. Este la latitudinea operatorilor de telefonie mobilă dacă le includ în noile tarife sau practică altele pentru ele. Trebuie să verificați aceste detalii cu furnizorul dvs.

  • Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate în secțiunea dedicată acestui subiect, de pe pagina de internet a ANCOM, aici.
Distribuie:

Postaţi un comentariu