Topul absorbției fondurilor europene. Alba Iulia e campioană, Clujul, în pluton

Fondurile europene sunt un catalizator al dezvoltării | Foto: pixabay.com

Între reședința de județ care a atras cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor și cea care le-a atras pe cele mai puține, diferența este uriașă, relevă un studiu realizat de think-tankul UrbanizeHub. Este vorba însă de o diferență de valoare a fondurilor, nu de populație. Astfel, orașul din fruntea listei, Alba Iulia, a atras 815 euro pentru fiecare locuitor în perioada 2007-2016, în vreme ce codașul clasamentului, orașul Călărași, a atras doar 42 de euro pe cap de locuitor, adică de aproape 20 de ori mai puțin. În ceea ce privește populația, orașele sunt similare, potrivit recensământului din 2011, Alba Iulia având 63,5 mii de locuitori, iar Călărași, 65,1 mii. 

 

(c) Transilvania Reporter
Infogram

Cum stă Clujul

În această ierarhie, municipiul Cluj-Napoca se situează pe un mediocru loc 15, cu 375 de euro pe cap de locuitor. Între orașele de „talie grea”, Clujul stă mai prost decât Iași și Craiova, ambele aflate în top 10, dar un pic mai bine decât Timișoara (371 euro/cap de locuitor) și mult mai bine decât Constanța și București, acestea două din urmă aflându-se printre ultimele zece poziții de la coada clasamentului.

Suma totală atrasă de administrația clujeană în perioada 2007-2016 a fost de 121,7 milioane de euro. Din această sumă, cele mai multe fonduri, 82,4 milioane de euro sunt cele alocate prin schema de finanțare dedicată Polilor Naționali de Creștere, schemă pentru care Clujul a fost considerat exemplu de bune practici.

În cifre absolute, suma atrasă de administrația clujeană a fost a patra cea mai mare din țară, după Iași (156 milioane de euro), Oradea (140,6) și Craiova (139,8).

Ce s-a măsurat 

Studiul realizat de UrbanizeHub se referă strict la fondurile atrase de administrațiile locale din cele 40 de reședințe de județ și municipiul București. Intervalul de timp ales, 2007-2016, reprezintă anii în care au putut fi consumate fondurile europene din exercițiul bugetar 2007-2013. Cifrele au fost puse la dispoziția Transilvania Reporter de fondatorul UrbanizeHub, Grațian Mihăilescu, expert în politici publice. Datele au fost culese din surse oficiale, pentru elaborarea unui ghid de bune practici în administrația locală, intitulat „Îndrumar pentru primari”.

„Nicio administrație, oricât de bogată, nu poate ignora banii gratis ce pot fi atrași. E important însă ca administrațiile locale să înțeleagă că pentru a atrage bani trebuie să cheltuiască bani. Aceasta este o realitate care, din păcate, scapă majorității autorităților locale și performanța slabă pe absorbția de fonduri europene între 2007 și 2016 demonstrează acest lucru”

Ghidul „Îndrumar pentru primari”

2 Comentarii

 1. Toto Morosanu spune:

  Foarte interesant si surprinzator in acelasi timp

 2. Vlad Dinu spune:

  2.260 de euro pentru fiecare sinăian
  Atâția bani au fost atrași pentru fiecare locuitor, din fonduri europene, în exercițiul financiar 2014 -2018. Valoarea proiectelor care au fost implementate a însumat 25,2 mil. euro.
  “Banii europeni schimbă cu adevărat viața fiecărui localnic. Când aplicăm pentru un proiect ne gândim mereu ce impact va avea acesta în viața de zi cu zi a fiecărui sinăian. Pentru următorii ani avem în plan cel puțin dublarea beneficiului direct pentru locuitorii stațiunii noastre.” Vlad Oprea, primarul orașului.

  https://web.facebook.com/primariasinaia/photos/a.312933198735807/2410211405674632/?type=3&theater

Postaţi un comentariu