Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene. Aceasta se va numi „Declarația de la Sibiu” și se dorește o manifestare de unitate a celor 27, în contextul părăsirii Uniunii de către Marea Britanie. Potrivit planurilor inițiale, summitul de la Sibiu trebuia să fie unul de refondare a Europei și de trasare a unor direcții clare de viitor, dar, dată fiind tergiversarea Brexitului, summitul a fost golit parțial de conținut, apreciază majoritatea analiștilor. Astfel, declarația care va fi asumată de liderii naționali va fi una redactată în termeni generali, fără mare greutate. Potrivit informațiilor scurse în presa de la Bruxelles, liderii își vor asuma următoarele declarații:

  • „Vom apăra o singură Europă – de la est la vest, de la nord la sud pentru că nu există loc pentru diviziuni care să acționeze împotriva interesului nostru colectiv”.
  • „Vom fi uniți, ne vom arăta reciproc solidaritate în momente de nevoie și vom sta mereu împreună, arătând că putem și că vom vorbi cu o singură voce”.
  • „Vom continua să păzim modul nostru de viață, democrația și domnia legii și să păstrăm valorile și principiile noastre comune”.

O imagine rarisimă: Piața Mică, în zona Podului Minciunilor, aproape pustie | Foto: Vakarcs Loránd