România, sfârșit de mandat onorabil la președinția Consiliului

Luminiția Odobescu, șefa reprezentanței României la Bruxelles | Foto: MAE

Duminică, 30 iunie, se încheie mandatul de șase luni al României în fruntea Consiliului Uniunii Europene. România a încheiat în mandatul său 90 de dosare, dintre care 80 legislative și zece pe tema bugetului UE 2021-2027.

Printre cele mai importante sunt cele legate de drepturile de autor pe internet, interzicerea comercializării unor obiecte de plastic sau reglementarea activității transportatorilor. Legislația europeană, odată aprobată, are termen de doi ani pentru a fi transpusă în legislația fiecărei țări membre. Astfel, reglementările adoptate în acest semestru vor intra în vigoare în prima jumătate a anului 2021.

Fiind vorba de un mandat aflat la sfârșitul ciclului parlamentar, numărul de dosare ajunse la maturitate a fost mai mare decât în cazul președințiilor precedente. Astfel, performanța țării noastre nu poate fi comparată corect decât cu altă președinție de la final de ciclu, au explicat pentru Transilvania Reporter oficiali din cadrul reprezentanței României la Bruxelles. În această situație s-a aflat Grecia, în primul semestru al anului 2014, sub mandatul căreia s-au închis 71 de dosare.

Felicitările pentru țara noastră au început deja să curgă. „Vreau să vă spun cât de recunoscătoare este Comisia Europeană pentru activitatea desfășurată de Președinția română a Consiliului UE, activitatea președintelui, a Guvernului și mai ales a ambasadorului României la Bruxelles. Vă felicităm pentru tot ceea ce ați făcut”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Următoarea țară la președinția rotativă este Finlanda.

Distribuie:

Postaţi un comentariu