România ratează încă un obiectiv relocat din UK

Unul din sateliții folosiție de sistemul Galileo

După ce a făcut figurație în cursa pentru găzduirea noului sediu al Agenției Europene a Medicamentului, România a mai pierdut o competiție similară, de mai mică anvergură. Este vorba de mutarea centrului de date secundar al sistemului de securitate pentru proiectul Galileo.

Galileo va fi alternativa europeană a sistemului de navigație GPS și se așteaptă să fie pe deplin funcțional în 2020. O parte importantă a proiectului Galileo o constituie securitatea datelor. Centrul de Monitorizare a Securității Galileo își are sediul principal la Paris, iar o unitate de rezervă (back-up) funcționa la Swanwick, în Anglia.

În urma Brexitului, Comisia Europeană a căutat o casă nouă pentru facilitatea din Anglia și, în august, a lansat un apel către statele interesate să găzduiască centrul de back-up. Cele șase țări care și-au exprimat interesul au fost Belgia, Italia, Portugalia, România, Slovenia și Spania. Fiecare dintre ele au transmis dosare de candidatură, iar în 18 ianuarie, cele 27 de țări membre ale GSA, agenția care coordonează Galileo, au votat pentru mutarea centrului de back-up în Spania, țară propusă și de Comisia Europeană, pe baza evaluării dosarelor. Decizia formală a fost semnată miercuri, 24 ianuarie, de Comisie.

Costurile de operare a centrului de back-up vor fi împărțite între țara gazdă, care va plăti pentru întreținere și Uniunea Europeană, care va suporta salariile angajaților și echipamentele tehnice.

Postaţi un comentariu