România ineptă îngrijorează Europa

Jandarmii au evacuat în forță Piața Victoriei, vineri, 10 august | Foto: Wikimedia

Cu doar câteva luni până la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, situația din țara noastră stârnește îngrijorare la Bruxelles și în cancelariile statelor dezvoltate.

Astfel, cotidianul german Die Welt comentează, într-un articol publicat pe site, protestele de la București, specificând că Uniunea Europeană este îngrijorată de situația tensionată, mai ales pentru că România urmează să preia președinția Consiliului UE din ianuarie 2019.

Comisarul pentru Justiție al UE, Vera Jourova, s-a arătat îngrijorată, într-o declarație acordată publicației, de modificările aduse Legilor Justiției, specificând că pun în pericol independența judecătorilor și că ar fi util dacă Guvernul și-ar revizui planurile cu privire la reforma justiției. „Proiectele de lege propuse de Parlament pun în pericol independența judecătorilor și diminuează puterile procurorilor. De asemenea, slăbesc încrederea publicului în Justiție”, a declarat Vera Jourova, care apreciază că „ar fi util dacă Guvernul și-ar revizui din nou proiectele referitoare la reforma justiției”. Ea a adăugat că deocamdată nu este cazul să se activeze Articolul 7 pentru nerespectarea statului de drept, așa cum s-a întâmplat cu Polonia. „Este clar că, începând cu ianuarie, România nu va fi responsabilă doar de propria țara dar și de întreagă Europa, deținând președinția Consiliului UE. Trebuie să aibă credibilitate, mai ales în domenii precum justiția”, a afirmat Jourova.

„România a progresat între 2014 și 2017. Eram optimistă că s-ar putea ridica Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România. Acum, totuși, avem parte de o recidivă, acest lucru m-a surprins”, a declarat ea.

Pe de altă parte, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a condamnat public violențele de vineri, 10 august, de la București, în contextul în care un cameraman al ORF, televiziunea publică austriacă, a fost bătut de jandarmi. Reacția cancelarului austriac a venit pe Twitter. „Libera exprimare a opiniei și libertatea presei sunt libertăți de bază ale UE, pe care le împărtășim cu convingere și care trebuie protejate necondiționat. Condamnăm ferm violențele de la București, în timpul cărora mulți demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm o clarificare deplină a celor petrecute”, a spus Kurz pe rețeaua socială.

Austria deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, postură din care cancelarul Kurz este unul dintre cei mai influenți oameni politici ai Europei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu