Reacție rapidă a UE față de virusarea democrației în Ungaria

Viktor Orbán nu s-a prezentat la dezbaterea din Parlamentul European

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a reacționat, marți, la măsurile autocratice instaurate în Ungaria de regimul Orbán, sub pretextul stării de urgență. „Vrem să ieșim din criză cu democrațiile noastre intacte. Am solicitat Comisiei Europene, în calitate de gardian al tratatelor UE, să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă articolul 2 din tratatul nostru. Toate statele membre ale Uniunii Europene au datoria de a păstra și proteja aceste valori fondatoare. Pentru noi, parlamentele trebuie să rămână deschise și presa trebuie să rămână liberă. Nimeni nu poate avea voie să folosească această pandemie pentru a ne submina libertățile”, a spus Sassoli.

Tot marți, cu câteva ore înainte, și președinta Comisieiei Europene, Ursula von der Leyen a dat publicității o declarație în care critică măsurile excesive luate de unele state membre, la adăpostul stării de urgență. Von der Leyen nu a menționat expres Ungaria, dar părerea unanima a comentatorilor politici este că despre ea este vorba. Pe de altă parte, și România a luat măsuri de îngrădire a accesului presei la informații de interes public, fapt care a stârnit protestele jurnaliștilor.

„Este extrem de important ca măsurile de urgență să nu fie în detrimentul principiilor și valorilor noastre fundamentale, prevăzute în tratate. Democrația nu poate funcționa în lipsa unor mijloace de informare în masă libere și independente.

Garantarea libertății de exprimare și securitatea juridică sunt esențiale în aceste vremuri incerte. Nu a fost nicicând mai important ca jurnaliștii să fie în măsură să își desfășoare activitatea în mod liber și cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea și să le asigure cetățenilor noștri accesul la informații vitale.

Eventualele măsuri de urgență trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și strict proporțional, nu trebuie să dureze la nesfârșit. În plus, guvernele trebuie să se asigure că asemenea măsuri fac obiectul unor examinări periodice”, a spus șefa Comisiei.

Premierul ungar Viktor Orbán a obţinut luni undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe pe perioadă nedeterminată. Noile prevederi introduc astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Noile dispoziţii îi vor permite, totodată, premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului. În cadrul acestui regim, guvernul poate „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale.

Unii parlamentari care s-au opus proiectului nu au ezitat să vorbească chiar de „lovitură de stat” sau de „îndreptarea spre dictatură”.

Un purtător de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a insistat luni, într-o postare pe Twitter, asupra faptului că proiectul de lege este limitat în timp de puterea de revocare a parlamentului, dar partidul Fidesz al lui Viktor Orban dispune de o majoritate de două treimi în legislativ, aminteşte AFP.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a transmis că urmăreşte „cu îngrijorare evoluţiile” politice din Ungaria. Consiliul Europei a atras atenţia că „o stare de urgenţă pe termen nedefinit şi incontrolabilă nu poate garanta respectarea unor principii fundamentale ale democraţiei”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu