Obi-Wan Macron vs. Darth Viktor

Obi-Wan Kenobi în duel cu Darth Vader, prelucrare artistică | Foto: Dimitar Sizce (c) CC BY 2.0

Președintele Franței Emmanuel Macron a susținut, marți, 17 aprilie, un discurs în fața plenului Parlamentului European de la Strasbourg, în care a pledat pentru apărarea unei „suveranități europene reinventate” în fața tentației „autoritare” în unele țări ale Uniunii Europene, relatează AFP. Discursul său curajos a atras atenția presei mondiale, iar cei de la Politico.eu, unul dintre cele mai influente portaluri de știri europene, l-au supranumit pe președintele Franței „Emmanuel Obi-Wan Macron”, după numele unui cavaler Jedi din Războiul Stelelor. În aceeași logică, s-ar putea vorbi și de un Darth Viktor, fiind foarte clar că premierul Ungariei, Viktor Orbán, a fost una dintre țintele președintelui francez, fără ca numele său să fie, însă, rostit.

„Vreau să aparțin unei generații care a decis să-și apere ferm democraţia (…) Nu voi ceda niciunei fascinații pentru regimurile autoritare”, a spus Macron în discursul său.

El le-a cerut europenilor să-și apere modelul de democrație liberală în fața regimurilor autocrate în creștere în întreaga lume și a „democrațiilor iliberale” din interiorul Uniunii Europene, menționează Reuters. „În fața autoritarismului, răspunsul nu este democrația autoritară, ci autoritatea democrației”, a declarat Macron în fața Parlamentului European, o referire la guvernele din Polonia și mai ales Ungaria, unde controversatul Viktor Orbán a câștigat recent, la un scor zdrobitor, alegerile generale.

Șeful statului francez, în vârstă de 40 de ani, a fost aplaudat de majoritatea parlamentarilor, după aceste declarații, dar eurodeputați naționaliști din Franța, Marea Britanie și din alte țări nu au reacționat însă la aceste declarații.

„Naționalismul egoist” a câștigat teren, a avertizat Macron, referindu-se la o atmosferă de „război civil” în Europa. Dar a fost o iluzie, a susținut el, să se spună că o revenire la suveranitatea națională în detrimentul puterilor comune ale UE ar oferi o asigurare pe care alegătorii au dorit-o într-o lume a puterilor autoritare – o aparentă referire la state precum Rusia sau China.

Cerând colegilor săi europeni să-i urmeze exemplul prin lansarea unui dialog public privind viitorul Europei, Macron a subliniat că UE are nevoie de reformă pentru a întări ceea ce el a numit „suveranitatea europeană” în întreaga lume.

Președintele francez a apreciat că integrarea europeană este singurul mod de a redobândi suveranitatea în fața unor provocări globale precum migrația, schimbările climatice, extinderea pieței digitale și creșterea regimurilor autoritare. El a propus o deblocare a dezbaterii privind relocarea refugiaților din state cu un număr mare de refugiați în unele mai puțin afectate de mișcările migratorii precum și cu privire la controversatul „Regulament Dublin”, potrivit căruia statul în care un solicitant de azil a sosit pentru prima dată este răspunzător pentru soluționarea cererii de azil a acestuia. „Prin urmare, propun crearea unui program european care să ofere direct asistență financiară autorităților locale care primesc și integrează refugiați”, a spus el.

Nu în ultimul rând, Macron s-a opus oricărei extinderi a UE, până la reformarea blocului comunitar. „Nu vreau ca Balcanii să se orienteze spre Turcia sau Rusia, dar nici nu vreau o Europă care, funcționând dificil cu 28, mâine 27 [de membri], ar decide să galopeze spre 30 sau 32”, a spus șeful statului francez.

[stextbox id=’custom’ caption=’Jean-Claude Yoda: „Adevărata Franță s-a întors”’]Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marți angajamentul președintelui francez față de Uniunea Europeană. „Doresc să-mi exprim emoția și prietenia, când îl aud pe președintele francez adresându-se în acest mod. Adevărata Franță s-a întors”, a declarat Juncker în Parlamentul European, după discursul rostit de Macron.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu