O cincime din români au votat la europarlamentare în semn de protest față de guvern. Procente mai mari doar în Grecia și Marea Britanie

Coadă la o secție de votare din Cluj-Napoca, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019 | Foto: Dan Bodea

Datele sintetizate pe România ale unui recent Eurobarometru arată discrepanțe majore între motivațiile românilor de a merge la vot, față de restul europenilor. Astfel, la întrebarea „Care au fost principalele motive pentru care ați decis să votați la recentele alegeri pentru Parlamentul European?” 20 la sută dintre români au indicat ca răspuns „pentru a exprima dezaprobarea față de guvernul național”, cu 11 puncte procentuale mai mult decât media europeană la acest răspuns. Fișele naționale ale sondajului, consultate de G4Media, arată că o proporție mai mare a acestei opțiuni s-a înregistrat doar în Grecia – 22%, țară unde premierul de atunci, Alexis Tsipras a convocat imediat alegeri anticipate, pe care le-a pierdut, și Marea Britanie (21), stat aflat în proces de desprindere din Uniunea Europeană.

Politologul George Jiglău-Labunet, de la Centrul pentru Studiul Democrației, think-tank din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, pune procentul înregistrat în România pe seama mobilizării la vot a electoratului antiguvernamental, pe fondul referendumului pe tema justiției. „Pe mine mă miră și că e așa mică media la nivel european. Alegerile, în general, au rolul de a testa încrederea în actul de guvernare, chiar dacă nu sunt pentru parlamentul național. (…) E destul de clar că lumea a ieșit la vot ca să sancționeze acțiunile guvernului și aș zice că a contribuit în bună măsură la acest procent și referendumul pe tema justiției, care i-a scos din casă pe cei nemulțumiți. Nu știm care ar fi fost prezența și comportamentul la vot în condițiile în care în mod tradițional lumea nu vine să voteze la alegerile europene”, ne-a declarat acesta.

Prezența la vot la alegerile pentru Parlamentul European în România a fost de aproape 51, țara noastră înregistrând a doua cea mai mare creștere a numărului de alegători din Europa, în valoare de 19 puncte procentuale față de alegerile din 2014.

Motivațiile votului în România

Diferențe, motivații, apatii

Altă discrepanță importantă înregistrată este proporția românilor care au mers la urne din datoria de cetățean – doar 42%, față de media europeană de 52%. Nu în ultimul rând, o altă diferență mare s-a înregistrat în ceea ce-i privește pe alegătorii care au mers la vot pentru că sunt în favoarea UE: 13%, față de o medie europeană de 25%.

În ordine, cele mai importante cinci motive care i-au făcut pe români să voteze la europarlamentarele din mai 2019 au fost: datoria de cetățean (42%), faptul că votează întotdeauna (31%), susținerea pentru partidul favorit (23%), exprimarea dezacordului față de guvernul național (20%) și convingerea că pot schimba lucruri prin votul la alegerile europene (18%).

Pe de altă parte, cei care nu s-au prezentat la vot au indicat ca principale motive ale absenteismului lipsa de încredere sau nemulțumirea în ceea ce privește politica (24%), lipsa de interes (19%) sau faptul că nu votează niciodată sau foarte rar (17%)

Datele sondajului mai relevă că 57% dintre români cred că vocea lor contează în Europa, nivel apropiat de medie (56%). De asemenea, 73% dintre români cred că țara a avut de câștigat din apartenența la UE, față de o medie de 68%. Paradoxal, însă, doar 54 la sută sunt de părere că apartenența la UE este un lucru bun, față de media de 59%, în vreme ce 19% cred că este un lucru rău, față de media de 13%

Sondajul post-electoral a fost realizat la comanda Parlamentului European, în perioada 7-26 iunie 2019 și a fost dat publicității în 24 septembrie. Cei 27.464 de respondenți au fost intervievați față în față, în toate cele 28 de state membre ale UE, provenind din populația în vârstă de peste 15 ani. Întrebările post-electorale au fost filtrate pentru respondenții cu drept de vot.

Distribuie:

Postaţi un comentariu