Macedonia și Albania, ținute la ușă

Grafica: Comisia Europeană, prelucrare Rareș Olteanu

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au decis marți, 26 iunie, să amâne până cel puțin în iunie 2019 invitarea oficială a Macedoniei și Albaniei de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În cadrul unei întâlniri-maraton a Consiliului Afaceri Generale, majoritatea țărilor membre au argumentat pentru începerea negocierilor, dar Franța și Olanda, cu susținerea Danemarcei s-au opus, au declarat pentru Politico Europe surse diplomatice.

Rezultatul discuțiilor a fost un text de compromis în care se arată că Uniunea Europeană „va pregăti calea spre deschiderea negocierilor de aderare în iunie 2019”. Dar, pentru asta, cele două țări vor trebuie să demonstreze că au făcut progrese în lupta împotriva corupției și îmbunătățirea sistemelor judiciare. Aceste progrese vor fi evaluate într-un raport ulterior al Comisiei Europene.

Limbajul folosit permite guvernelor pro-europene din cele două țări să spună cetățenilor că UE a deschis calea spre aderare, dar, în același timp, Franța și Olanda pot afirma că nicio decizie nu a fost luată, comentează presa internațională.

Decizia de marți este considerată o înfrângere pentru președinția bulgară a Uniunii Europene, care se încheie în 30 iunie, și care a avut ca prioritate extinderea UE în Balcanii de Vest.

Postaţi un comentariu