La Bruxelles se anunță ger

Frans Timmermans, Viorica Dăncilă, Jean-Claude Juncker și Corina Crețu (de la stânga la dreapta), într-o fotografie oficială din timpul vizitei de marți | Foto: CE

Premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut, marți, 10 iulie, o vizită oficială la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, dar și cu comisarii  Corina Crețu, de la Politică Regională, Phil Hogan, de la Agricultură și Günther Oettinger, de la Buget.

Scopul principal al vizitei a fost pregătirea președinției române a Consiliului Uniunii Europene, care va începe în 1 ianuarie 2019, dar și discutarea unor aspecte care țin de absorbția fondurilor europene și de viitorul buget al Uniunii. La acest ultim capitol, România se opune plafonării plăților pentru marile corporații din agricultură.

Deși comunicatele guvernului nu au amintit decât laconic despre asta, premierul a declarat într-un interviu pentru Antena 3 că a vorbit cu Juncker și Timmermans și despre situația politică în țară și situația statului de drept.

Astfel, Dăncilă i-a informat pe cei doi cu privire la protocoalele existente între serviciile secrete și procurori și despre „cele 6.000.000 de telefoane ascultate”. Potrivit SRI, însă, au existat doar 28.784 de mandate de interceptare, în ultimii nouă ani.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru G4Media.ro că Junker i-a spus premierului Viorica Dăncilă „să facă eforturi pentru revenirea la un discurs politic decent pe scena politică românească”. De asemenea, Junker a menționat, în cadrul discuției, că România se află încă sub monitorizarea Comisiei Europene în ceea ce privește Justiția și „a insistat asupra faptului că este crucial ca progresele făcute până acum să nu fie compromise”.

Subiectele amintite de purtătorul de cuvânt al Comisiei nu au figurat nici în comunicatele oficiale ale guvernului, nici în interviul pentru Antena 3.

Primire rece

Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, Viorica Dăncilă a fost primită  politicos, dar rece. Faptul că nici Juncker, nici Timmermamns nu au ieșit alături de premierul României la o conferință de presă comună, confirmă relațiile reci între cele două părți. La Bruxelles cutuma este ca, după o vizită a unui șef de stat sau de guvern, acesta să susțină declarații de presă comune, alături de președintele comisiei, sau de alt oficial de la vârful executivului comunitar. În cazul Vioricăi Dăncilă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, premierii precedenți, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu au avut parte de același tratament. Totuși, premierii Grindeanu și Tudose au susținut declarații de presă singuri, în vreme ce Dăncilă nu a făcut nici măcar acest lucru, preferând să comunice prin intermediul unor comunicate și al Antenei 3.

Lucrurile au stat diferit la începutul mandatului Vioricăi Dăncilă, mai exact în 21 februarie 2018, când a fost primită de Juncker și cei doi au ieșit împreună la declarații.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu