Justiție: oficial ne merge mai bine

Comisarul european Vĕra Jourová, în timpul prezentării Tabloului de bord privind justiția în Uniunea Europeană | Foto: Jennifer Jacquemart © Comisia Europeană

România și Bulgaria se află pe drumul cel bun și nu se prezintă mai rău decât alte state membre ale Uniunii Europene, a declarat luni, 10 aprilie, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, Vĕra Jourová, cu ocazia prezentării, la Bruxelles, a Tabloului de bord al UE din 2017 privind justiția.

Referindu-se la cele două țări, Jourová, de origine cehă, și-a exprimat satisfacția cu privire la faptul că ele se află pe drumul cel bun, apreciind că datele din Tabloul de bord din 2017 pot fi folosite drept elemente bune pentru evaluarea stadiului de îndeplinire a măsurilor și sarcinilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MVC).

Comisarul european a adăugat că, pe toată perioada mandatului său, a dorit să facă MCV cât mai concret posibil, cu obiective „de tipul unor borne pentru Bulgaria și România, astfel încât (aceste țări) să știe exact ce să facă, ce dorește Comisia de la ele și până când”. „Am fost foarte clari în ultimele rapoarte MCV în legătură cu faptul că dorim să primim rezultate tangibile și sustenabile, precum și că statele merg în direcția bună. Însă avem nevoie de rezultate durabile pe teren”, a subliniat Jourová. Declarațiile au fost citate de agenția bulgară de presă BTA, preluată de Agerpres.

Tabloul de bord al UE privind justiția din 2017 oferă o imagine de ansamblu comparativă a eficienței, a calității și a independenței sistemelor de justiție din statele membre ale UE. Scopul său este de a ajuta autoritățile naționale să mărească eficacitatea sistemelor lor de justiție. Tabloul de bord se concentrează asupra litigiilor civile, comerciale și administrative.

În pluton

Potrivit acestei evaluări, România este țara unde autoritățile de protecția a consumatorului dau cel mai rapid un verdict. Țara noastră se află în media europeană a numărului de judecători și avocați, per cap de locuitor. Tot la mijlocul clasamentului ne situăm din punct de vedere al percepției cu privire la independența justiției, cu 50% dintre persoane considerând că starea acesteia este bună sau foarte bună iar 38% considerând că aceasta este rea sau foarte rea. Restul de până la 12% nu au știut să răspundă la întrebare. În urma României din acest punct de vedere se află țări precum Polonia, Cehia, Letonia, Ungaria, Estonia, Portugalia, Slovenia, Italia, Croația, Spania, Bulgaria și Slovacia, iar în față, în principal țările din vestul UE, cu Danemarca, Finlanda și Austria în frunte.

Distribuie:

Postaţi un comentariu