Iohannis i-a invitat pe liderii UE la summitul din Transilvania

Fotografia de grup cu liderii UE întruniți la Tallin | Foto: Arno Mikkor (EU2017EE)

Actualizare 18.00. Summitul de la Tallinn s-a terminat intempestiv, cu 30 de minute înainte de ora programată. În conferința de presă de final, premierul Estoniei, Jüri Ratas, a declarat că un document oficial, ca rezultat al întrunirii, va fi dat publicității până la următorul summit, care va avea loc în 19-20 octombrie. Oficialii europeni au evitat un răspuns clar cu privire la modul în care vor fi taxate în Europa marile corporații din domeniul digital, Amazon, Facebook, Google etc. Președintele Comisiei, Jean Claude-Juncker, a declarat că acest lucru va fi stabilit în cursul anului următor. 

Cu privire la discuțiile avute în cadrul dineului de cu o zi înainte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că pe baza noilor idei enunțate în recentele discursuri ale unor lideri europeni (Macron, Juncker – n.r.), va avea o serie de discuții cu toți liderii naționali, la finalul cărora va prezenta o concluzie asupra viitorului Europei. El nu a putut da asigurări că nu va fi una cu mai multe viteze.

În ceea ce privește chestiunea Cataloniei, președintele Juncker a declarat fără echivoc că susține poziția Madridului. „În Europa respectăm statul de drept, iar referendumul a fost declarat neconstituțional de Curtea Constituțională din Spania”, a spus oficialul european. El a adăugat că are încredere că puterea de la Madrid „va face ceea ce este de făcut”.

Președintele Consiliului, Donald Tusk, premierul Estoniei, Jüri Ratas, și președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker (de la stânga la dreapta), la conferința de presă post-summit | Foto: Bogdan Stanciu


Articolul inițial. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat vineri, în marja summitului digital de la Tallinn, că a făcut liderilor europeni invitația oficială de participa la o reuniune informală la Sibiu, în 2019. Ideea a fost sugerată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, de la începutul lunii septembrie. 

„Am folosit oportunitatea acestui summit, pentru a prelua o provocare lansată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul discursului domniei sale referitor la Starea Uniunii, și am lansat, după o discuție cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, o invitație pentru 2019, în România, la Sibiu, pentru a organiza acolo un summit informal pe o temă care rămâne să fie stabilită ulterior, dar este important că avem deja, acum în 2017, o perspectivă foarte clară pentru un summit pe care îl vom organiza în mai 2019, când avem președinția Consiliului Uniunii Europene”, a spus președintele Iohannis.

Declarația a fost făcută în timpul pauzei dintre cele două sesiuni de lucru ale summitului. Despre agenda summitului, Iohannis a declarat că liderii celor 27 de țări (Spania nu participă, din cauza situației din Catalonia) au constatat că există încă o serie  de piedici în realizarea Pieței Unice Digitale, unul dintre dezideratele UE. În ce privește situația din România, Iohannis a constatat un paradox: „În Uniunea Europeană avem unele dintre cele mai rapide conexiuni de date, dar, pe de altă parte, avem rata de conectare la internet cea mai mică”. „Totuși”, a mai spus președintele, „România este o țară unde acest domeniu devine tot mai relevant”.

Înainte de începerea summitului, liderii naționali și cei ai celor mai importante instituții comunitare, Consiliul, Parlamentul și Comisia, au asistat la un speech ținut de Președintele Estoniei, doamna Kersti Kaljulaid‏. Într-un ambient unde nimic nu este întâmplător, scaunul președintelui României, a fost amplasat în primul rând, chiar în stânga liderului-gazdă, premierul Estoniei, Jüri Ratas.

„Preocupare” cu privire la Catalonia

În altă ordine de idei, întrebat de mass-media spaniolă ce părere are cu privire la evenimentele din Catalonia, Iohannis a spus că le urmărește „cu preocupare”, și și-a arătat încrederea în guvernul de la Madrid și în felul în care acesta gestionează situația. „Este important să menținem Europa unită. Nu ar ajuta pe nimeni să avem părți ale Uniunii Europene care părăsesc Uniunea printr-un referendum de acest fel”, a conchis președintele României. Duminică, în Catalonia este programat un referendum pentru independență nerecunoscut de autoritățile centrale, care încearcă împiedicarea lui. (Corespondență din Tallinn).

Distribuie:

Postaţi un comentariu