Fonduri europene pentru bonificarea medicilor, echipamente medicale și ajutoare sociale

Marcel Boloș | Foto: captură video

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a anunțat, luni seară, cinci măsuri pentru combaterea pandemiei COVID-19, pe care guvernul le va aplica cu ajutorul finanțărilor de la Uniunea Europeană. Acestea au fost aprobate în ledința de guvern de luni. Cele cinci măsuri însumează 810 milioane euro asiguraţi din fonduri europene, adică 3,9 miliarde lei.

În primul rând, este vorba de stimulentul de risc pentru personalul medical care luptă cu epidemia de Covid-19, care va fi de 2.500 de lei. Din suma brută nu vor fi oprite contribuții sociale sau de sănătate, ci doar impozitul pe venit de 10%, a spus Boloș, ceea ce înseamnă că suma netă primită de fiecare angajat va fi de 2.250 de lei. De acest stimulent urmează să beneficieze circa 75.000 de cadre medicale. Și alte țări au cerut acest gen de stimulente, a spus Marcel Boloș, care a enumerat Italia, Bulgaria, Germania.

A doua măsură este posibilitatea ca unitățile sanitare să-și poată deconta achizițiile de echipamentele medicale din fonduri europene. Decontarea se va face la nivel de 100%, astfel că beneficiarii și statul român nu vor avea de pus niciun leu pentru cofinanțare. Suma în limita căreia se vor deconta cheltuieli sunt de 350 de miloane de euro. Marcel Boloş a anunţat că Guvernul României a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală.

A treia măsură vizează acoperirea din fonduri europene a unor pachete cu produse igienice care vor fi distribuite unor persoane din categorii vulnerabile, respctiv persoanelor aflate în carantină, izolare, autoizolare, precum și persoanelor vârstnice din centrele de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice și copiilor din centrele de plasament în regim rezidențial

A patra măsură se referă la plata asistenților sociali care sunt implicați în sprijinirea persoanelor în vârstă aflate în izolare la domiciliu pe perioada de epidemie cu COVID-19.

A cincea măsură prevede susținerea din fonduri europene a șomajului tehnic, acordate companiilor a căror activitate a fost afectată in mod direct de epidemie, până la suma de 300 de milioane de euro.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu