Europa neutră și defazată

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut miercuri dimineață un apel la încetarea violențelor în criza declanșată între SUA și Iran. „Utilizarea armelor trebuie să înceteze acum și să lase loc dialogului”, a declarat von der Leyen, miercuri dimineață, după o întrunire speciale a colegiului comisarilor, dedicată exact noii crize din Orientul Mijlociu. Declarațiile au fost făcute alături de șeful diplomației europene, Josep Borrell, care este și vicepreședinte al Comisiei.

Presa internațională a observat tonul neutru adoptat de președintele executivului european, care s-a abținut să critice Iranul și/sau să susțină deschis SUA, aliatul tradițional. „Un lucru este clar: situația actuală periclitează eforturile ultimilor ani și are implicații și cu privire la importanta muncă a coaliției anti-Daesh”, a spus și Borrell.
Uniunea Europeană se confruntă cu o situație delicată, chiar la începutul mandatului Ursulei von der Leyen, care și-a caracterizat comisia pe care o conduce ca fiind una „geopolitică”, adică una cu ambiții și manifestări de putere globală. Prima reacție a Ursulei von der Leyen, după ce SUA l-au eliminat fizic pe generalul iranian Qassem Soleimani, a avut loc, însă, abia luni, 6 ianuarie, la trei zile după eveniment.

„După recentele evenimente din Irak, este important să fie oprit ciclul de violențe, astfel încât o acțiune să nu o provoacea pe următoarea și, în loc de aceasta, să se creeze din nou spațiu pentru diplomație”, a spus von der Leyen în declarația de luni.

„Desfășurarea dramatică a evenimentelor a relevat – încă o dată – cât de mult Europa rămâne doar un spectator când vine vorba de conflicte militare grave”, a comentat Politico Europe.
Confirmarea acestui comentariu a venit în noaptea de marți spre miercuri, când Iranul a lovit cu rachete două baze militare americane.

„Comisia geopolitică” s-a întrunit, apoi, miercuri tocmai pentru a încerca să evalueze impactul crizei dintre SUA și Iran, iar declarațiile celor doi citate mai sus survin acestei întruniri, prima din 2020.

Un pas în urmă

Uniunea Europeană a făcut eforturi majore anii trecuți pentru a salva ce se mai putea salva din acordul cu Iranul privind neproliferarea armelor nucleare, după ce SUA l-au denunțat în mai 2018. Acum, Europa este pusă din nou în fața faptului împlinit, după ce Iranul a anunțat renunțarea la respectivul acord și reluarea programului nuclear militar.

Pentru a da coerență poziției europene, miniștrii de externe ai statelor UE se vor reuni într-o sesiune extraordinară, vineri. De asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, va vizita Moscova, în același context al crizei dintre SUA și Iran.

Deocamdată, însă, comentează EU Observer, „Bruxelles-ul a spus că dorește să aplaneze tensiunile în Orientul Mijlociu, dar până acum pare să rămână pe tușă și să ia puține măsuri concrete”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu