Europa mea, viitorul meu (A)

Material susţinut de Centrul Europe Direct Transilvania de Nord

România a intrat în Uniunea Europeană la data de 1 ianuarie 2007. Aveam 10 ani la vremea aceea şi nu am priceput eu mare lucru. Încă eram preocupat de jocurile video şi bătutul mingii în spatele blocului. Părinții mei erau tare fericiţi în schimb, spuneau că pot călători liberi în Vest, de acum încolo.

După 3-4 ani am început să văd cum lucrurile încep să se schimbe în localitatea mea. Au început să apară drumuri noi, locuri de joacă, ba chiar terenul de fotbal aflat în spatele blocului acum arăta ca cele de la televizor, avea gazon şi vestiare. Asta era mare lucru pentru mine şi echipa mea.

Dar cel mai fericit am fost la începerea şcolii, acum arăta cu totul altfel. Nu-mi venea să cred că voi avea bancă nouă, tabla inteligentă şi cel mai important lucru, în sezonul rece o să avem căldură şi nu voi mai sta cu geaca pe mine.

România a evoluat în bine după aderare, am primit finanţări în mai toate domeniile.

Acum bunicul primeşte subvenţie agricolă pentru recolta sa. E foarte mulţumit. A reuşit să-şi cumpere utilaje noi şi în acest mod a crescut şi producţia.

Vecina de bloc nu se ocupă cu agricultura, dar în schimb are o mică fabrică de mobilă.

Anul trecut a avut vânzări record şi acum vrea să se extindă. Nu avea bani îndeajuns, dar a aflat de fondurile europene şi acum e la stadiul de verificare. În câteva luni se va apuca de renovare.

Acestea sunt câteva exemple din comunitatea mea, unde oamenii trăiesc acum la standarde înalte şi pot spune deschis că sunt cetăţeni europeni.

La nivel naţional, nu toţi am reuşit să profităm de ajutorul acordat, aşa că suntem un stat al contrastelor unde cetăţenii au un nivel de trai ridicat, dar şi zone de sărăcie extremă.

Uniunea Europeană ne oferă, dar nu ne poate da cu forţa. Guvernanţii au drămuit aceşti bani cum au ştiut de cuviinţă.

România are nevoie de UE în continuare. Poziţia noastră incomoda în coasta Rusiei nu ne face tocmai fericiţi. Dar Europa ne este alături şi asta ne face mai puternici.

Eseu realizat de Vladimir Tudosa în cadrul concursului „My Europe-My Future” organizat de Centrul Europe Direct Transilvania de Nord

Distribuie:

Postaţi un comentariu