Erdoğan Strică-Tot

Relațiile dintre UE și Turcia intră într-o eră glaciară. În imagine, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (stânga), și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, fotografiați anul trecut împreună, la summitul G20 din China. | Foto: Etienne Ansotte © Uniunea Europeană
Relațiile dintre UE și Turcia intră într-o eră glaciară. În imagine, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (stânga), și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, fotografiați anul trecut împreună, la summitul G20 din China. | Foto: Etienne Ansotte © Uniunea Europeană

Două evenimente de importanță majoră au avut loc zilele trecute la nivelul Uniunii Europene și al Consiliului Europei, în ceea ce privește relațiile dintre aceste două organisme suprastatale și Turcia.

Unu. Luni, 24 aprilie, la Bruxelles, comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a cerut miniștrilor de externe ai celor 28 de state membre ale UE să redefinească relația dintre aceasta și Turcia, care are acum statut de țară candidată.

Doi. Marți, 25 aprilie, la Strasbourg, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat pentru redeschiderea procesului de monitorizare a Turciei în privința respectării drepturilor omului.

Ultima decizie este cu atât mai importantă cu cât UE a impus în 2004 Turciei ieșirea de sub monitorizarea Consiliului Europei (CE), introdusă în 1996, pentru a începe negocierile propriu-zise de aderare. Ieșirea de sub monitorizare a avut loc tot în 2004, iar în 2005 au putut începe negocierile propriu-zise de aderare, care în ultimii ani au stagnat.

Astfel, pe lângă solicitarea comisarului Hahn de revizuire a statutului Turciei, miniștrii afacerilor externe din cele 28 de țări, care se vor întruni vineri, 28 aprilie, în Malta, vor avea în față și o minge ridicată la fileu de CE pentru a hotărî încetarea – sub o formă sau alta – negocierilor de aderare cu Turcia.

În luare sa de poziție de luni, Johannes Hahn a mai spus că „situația actuală nu este sustenabilă”, dar a menționat că nu vrea să influențeze decizia statelor membre de a suspenda sau nu negocierile cu Turcia. „Toate opțiunile rămân deschise, inclusiv continuarea negocierilor de aderare. Dar pentru aceasta, Turcia trebuie să îndeplinească criteriile”, a mai spus Hahn. Johannes Hahn este austriac, țara sa de origine fiind unul dintre principalii avocați ai înghețării discuțiilor de aderare cu Ankara.

În ceea ce privește decizia CE de reintroducere a monitorizării, aceasta a fost luată în baza unui raport prin care se solicită Ankarei ridicarea stării de necesitate și eliberarea politicienilor și jurnaliștilor arestați după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. Raportul exprimă îngrijorare și cu privire la amendamentele constituționale aprobate la referendumul din 16 aprilie, prin care se sporesc prerogativele președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia a respins până acum toate acuzele UE și CE privind derapajele de la democrație și statul de drept. Oficialitățile de la Ankara consideră că sunt victimele unor mașinațiuni politice, declanșate de atitudinea independentă și demnă a Turciei.

Diferența dintre UE și CE

Uniunea Europeană nu trebuie confundată cu Consiliul Europei, chiar dacă două dintre organismele fundamentale ale Uniunii se numesc Consiliul European (adunarea șefilor de stat și de guvern ai țărilor membre), respectiv Consiliul Uniunii Europene (adunarea miniștrilor pe un anumit domeniu ai țărilor membre). Consiliul Europei are sediul principal la Strasbourg și este format din 47 de țări, practic toate țările Europei, mai puțin Belarus. Scopul principal al CE este respectarea drepturilor omului. Pe lângă Consiliul Europei funcționează și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu