Doamnele Micii Britanii

Nicola Sturgeon (stânga imaginii) și Mary Lou McDonald (dreapta), într-un selfie din 2015, postat pe Twitter de irlandeză | Foto: https://twitter.com/maryloumcdonald

Scoția are în vedere să ia măsuri, în vederea organizării unui referendum privind independența față de Marea Britanie, a afirmat, luni, 10 februarie, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, aflată într-o vizită la Bruxelles. „Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi și Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoției”, a declarat prim ministrul de la Edinburgh.

„În Scoția, aplicăm măsurile necesare pentru a ne asigura că poate fi organizat un referendum legal și legitim, astfel încât rezultatul să poată fi acceptat și agreat atât la nivel intern, cât și pe plan internațional”, a subliniat premierul scoțian.

Majoritatea alegătorilor din Scoția ar vrea independența față de Marea Britanie, în contextul retragerii țării din Uniunea Europeană, arată un sondaj efectuat în ianuarie de Institutul YouGov. La referendumul din 2016 privind ieșirea UK din Uniunea Europeană, 62% din scoțieni au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. În decembrie 2019, SNP, partidul Nicolei Sturgeon, a câștigat 48 din cele 59 de locuri în parlamentul britanic care sunt alocate Scoției.

Prin urmare, Nicola Sturgeon i-a solicitat oficial, tot în decembrie, premierului britanic, Boris Johnson, să transfere către Edinbugh puterile constituționale pentru organizarea unui referendum privind independența, în 2020. Johnson a refuzat acest transfer.

În 31 ianuarie a avut loc Brexitul, iar, în acest context, Nicola Sturgeon a vizitat, la începutul acestei săptămâni, Bruxelles-ul.

„Marea Britanie nu este un stat impus, este o uniune voluntară de națiuni”, a spus aceasta în conferința de presă prilejuită de vizită.

Labirint procedural

Potrivit presei britanice, există mai multe metode prin care un referendum poate fi aprobat de parlamentul scoțian, fără aprobarea Londrei. Eventuala decizie favorabilă a parlamentului scoțian poate va face apoi obiectul unui proces, care poate fi intentat de orice persoană din Scoția care se simte lezată. Dacă nimeni nu va ataca decizia parlamentului, guvernul de la Londra poate trimite decizia către Curtea Supremă a Marii Britanii, care va decide asupra legalității ei.

Pe de altă parte, Nicola Sturgeon poate declanșa și un referendum consultativ, fără acordul Londrei, dar a refuzat această variantă până acum, precum și orice altă metodă care ar putea aduce aminte de referendumul privind independența Cataloniei, în 2017, potrivit cotidianului Daily Express.

Scoția a organizat în anul 2014 un referendum privind independența față de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoțieni s-au pronunțat atunci împotriva independenței.

Ascensiunea unioniștilor irlandezi

Pe de altă parte, duminică, în Irlanda, au avut loc alegeri generale, iar partidul Sinn Fein, care militează pentru uniunea cu Irlanda de Nord, a câștigat 37 de locuri în camera inferioară a parlamentului de la Dublin, rezultat care o situează pe locul doi, cu un singur mandat mai puțin decât locul unu, ocupat de Fianna Fail, partid aflat până acum în opoziţie. Fine Gail, partidul de centru-dreapta din care face parte și premierul Leo Varadkar, este al treilea, cu doar 35 de deputați.

Marți, lidera Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a cerut Uniunii Europene să sprijine proiectul de reunificare a Irlandei și a afirmat că dacă va intra la guvernare în cadrul unei coaliţii, Sinn Fein îşi va promova obiectivul de unire a Republicii Irlanda, membră a Uniunii Europene, cu Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit.

McDonald consideră că UE „trebuie să ia poziţie în privinţa Irlandei, aşa cum a făcut şi când a susţinut reunificarea Germaniei. Şi în acelaşi fel în care are o poziţie asupra Ciprului şi o abordare pozitivă a reunificării acestei ţări”.

La fel ca scoțienii, irlandezii de nord au votat la referendum împotriva ieșirii UK din UE. În acest context, fostul premier irlandez Bertie Ahern a declarat că un referendum privind reunificarea este „inevitabil”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu