Cum va schimba Macron Europa

Europa respiră ușurată: după un 2016 cu Brexit și Trump, avem un 2017 cu Macron în prim-plan, un euro-entuziast care a câștigat detașat alegerile din cea mai mare țară a Uniunii. Chestiunile europene au fost în centrul campaniei electorale din Hexagon. Prin potențialul impact pe care l-ar fi avut alegerea candidatul anti-european, Marine Le Pen, campania din Franța a devenit una de tip nou, cu votanți exclusiv francezi dar stakeholderi în toate țările blocului comunitar – unde stakeholder înseamnă orice persoană, organizație, companie care poate influența, dar mai ales care este influențată de către rezultatul campaniei.

Altfel spus, a fost ca un campionat european de fotbal, cu o finală pe care o urmărește toată lumea, chiar dacă e disputată doar de două echipe. Miza partidei nu a fost însă vreun trofeu, ci chiar viitorul proiectului european. Într-un final, a câștigat Macron, fără emoții, încurajat din tribune chiar și de majoritatea suporterilor echipelor pe care le-a eliminat în calificări.     

Odată euforia victoriei trecută, mandatul de cinci ani al lui Macron nu se anunță unul ușor. Portalul Euractiv.com a trecut în revistă principalele sale priorități în privința afacerilor europene, pe care le redăm, în rezumat. 

Reforma Eurozonei. Astfel, cel mai ambițios proiect al noului locatar de la Palatul Élysée este reformarea Eurozonei, guvernată momentan pe baza unor întâlniri netransparente. Reforma ar însemna introducerea unui buget comun al țărilor care au adoptat moneda unică, capabil să absoarbă șocuri și să elimine dezechilibrele. Acest subiect este mai puțin important în România, unde trecerea la Euro este un obiectiv nebulos.

Convenții naționale. A doua direcție a politicilor europene ale lui Macron va fi crearea în fiecare dintre cele 27 de țări ale blocului comunitar (Marea Britanie nu mai intră în calcule) a unei „convenții” care să dezbată direcțiile și prioritățile pe care Uniunea să le urmeze. „Concret”, notează Euractiv, „asta înseamnă o încercare de a aduce idei de la baza societății la guvernare, o metodă care a funcționat pentru «En Marche!» (partidul lui Macron – n.r.)”

Reforma electorală. A treia direcție pe care o urmărește președintele francez este schimbarea sistemului de reprezentare în Parlamentul European (PE), unde în mod curent sunt alese persoane care nu reușesc să intre în parlamentele țărilor lor. Trei cazuri notorii sunt chiar Marine Le Pen, dar și anti-europeanul britanic Nigel Farage sau criptocomunistul francez Jean-Luc Mélenchon. Ca un prim pas în reformarea sistemului electoral european, Macron susține ca cele 72 de locuri din PE ce vor rămâne vacante după Brexit să fie atribuite candidaților de pe o liste pan-europeană, federalistă.

Sancționarea țărilor iliberale. În al patrulea rând, Macron a promis că va promova valorile republicii franceze cu privire la statul de drept în țări precum Rusia, Polonia sau Ungaria. Cu privire la ultimele două, el a menționat că împotriva lor ar trebuie luate „măsurile prevăzute în tratate”, care pot merge până la suspendarea dreptului de vot în cadrul instituțiilor europene, ceea ce înseamnă, de facto, suspendarea statelor din Uniune.         

Distribuie:

Postaţi un comentariu