Cu Brexitul pe masă

Șefii celor două echipe de negociatori, David Davis, în centru-dreapta, și Michel Barnier, centru-stânga | Foto: Comisia Europeană

Negociatorii pentru Brexit ai Marii Britanii și ai Uniunii Europene au început luni, 17 iulie, la Bruxelles, a doua rundă de discuții. Este, de fapt, prima rundă de negocieri propriu-zise, în condițiile în care prima întâlnire oficială, desfășurată la 19 iunie, a fost una de organizare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Am avut un start bun luna trecută (la prima rundă de negocieri, când s-a stabilit în special calendarul — n.r.), dar acum intrăm în substanța chestiunii”, a declarat presei secretarul britanic pentru Brexit, David Davis. „Acum vom intra în inima chestiunii. Trebuie să analizăm și să ne comparăm pozițiile, pentru a face progrese în direcția bună”, a afirmat, la rândul său, Michel Barnier, negociatorul din partea UE.

Discuțiile se desfășoară între trei grupuri de negociatori care au fost create pentru a aborda drepturile cetățenilor, acordul financiar și alte teme ale „divorțului”, precum și între coordonatori, care se ocupă de chestiuni având legătură cu Irlanda de Nord și cu „gestionarea” acordului de ieșire din UE.

Prioritatea celei de-a doua runde este de a stabili drepturile pe care le vor avea cetățenii europeni în Marea Britanie și britanicii în UE, de a încheia un acord pe tema obligațiilor financiare ale Londrei – și posibil și ale Bruxellesului – după ieșirea britanicilor din UE și soluționarea situației Irlandei de Nord, în sensul evitării impunerii unei frontiere „stricte” cu Republica Irlanda.

Bruxellesul cere „progrese suficiente” în toate aceste domenii înainte de a începe negocierea unei relații viitoare între ambele părți, punct special de interes pentru Londra. Chestiunea cea mai controversată este în prezent acordul financiar, în legătură cu care șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a declarat săptămâna trecută că UE visează dacă își închipuie că țara sa va plăti o sumă exorbitantă. Potrivit mai multor calcule, Londra ar datora UE o sumă cuprinsă între 60 și 100 de miliarde de euro.

Obiectivul Bruxellesului este ca negocierile să se încheie în toamna anului 2018, pentru ca toate părțile să poată ratifica acordul până la 29 martie 2019, dată care ar respecta termenul de doi ani prevăzut de tratatele europene pentru ieșirea unui stat membru din blocul comunitar.

Și în România

În paralel, marți, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell. Potrivit unui comunicat al Guvernului, în contextul Brexit, prim-ministrul Tudose a subliniat că Executivul își dorește să lucreze îndeaproape cu Marea Britanie, astfel încât drepturile românilor care studiază, muncesc și trăiesc în Regat să fie respectate și protejate, iar relațiile economice bilaterale să se ridice la nivelul „colaborării politice excelente” dintre cele două state.

La rândul său, ambasadorul Brummell a apreciat contribuția comunității de români pentru societatea britanică. „Românii care lucrează, studiază și trăiesc în Marea Britanie sunt bineveniți. În Regatul Unit ajung cei mai buni studenți români, lucrează medici și ingineri foarte buni, care au un aport important la economia noastră”, a afirmat ambasadorul.

Acesta a reamintit că au fost constituite filiale ale Camerei de Comerț Româno-Britanice în Cluj și Timișoara, fapt ce va oferi o nouă dinamică relațiilor economice.

 

Postaţi un comentariu