Tudorel, sfătuit de la Bruxelles

Tudorel Toader în timpul declarațiilor de miercuri | Foto: Captură video ProTV
Tudorel Toader în timpul declarațiilor de miercuri | Foto: Captură video ProTV

Comisia Europeană dorește ca Bucureștiul să obțină avizul Comisiei de la Veneția pe legile privind numirea procurorilor-șefi și abuzul în serviciu.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în întrevederea avută marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt și privind definirea abuzului în serviciu.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că a discutat cu Timmermans cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei. Una dintre ele a vizat şi procedura de numire a procurorilor şefi de parchete.

„O temă sensibilă care a fost discutată, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Faptul că sunt 12 nu înseamnă că există o ierarhie (…). Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Ştiţi că am redactat la nivelul ministerului Justiţiei un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la comisia specială, pentru modificarea codurilor, legilor justiţiei. Discuţia cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt”, a declarat Tudorel Toader.

Acesta a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.

„O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană”, a completat ministrul Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii ar putea da, joi, un aviz consultativ pe proiectul de legi al justiţiei, modificat substanţial în Parlament, faţă de varianta iniţială transmisă de ministerul Justiţiei. În weekendul precedent zeci de mii de români din București și marile orașe ale țării au protestat în stradă față de modul în care coaliția de guvernare dorește să modifice aceste legi.

Ce este Comisia de la Veneția

Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, mai cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția, este un organism consultativ care funcționează pe lângă Consiliul Europei.

Consiliul Europei este un organism internațional care nu are legătură directă cu Uniunea Europeană, el fiind constituit din toate statele Europei. Dat fiind numele său și sediul, aflat la Strasbourg, Consiliul Europei este frecvent confundat cu Consiliul European, care reprezintă adunarea șefilor de stat și de guvern din țările UE sau cu Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă întrunirea la nivel de miniștri a celor 28 de state membre UE.

Postaţi un comentariu