Comisarul european pentru mediu la București, pentru a discuta oportunitățile oferite de economia circulară

Competitivitatea economică și crearea de locuri de muncă depind de utilizarea la maximum a materialelor de care dispunem. Atunci când aruncăm produse, materialele din care sunt făcute au încă valoare atunci când este posibilă extragerea, reciclarea sau reutilizarea acestora.

Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a efectuat o vizită oficială la București în data de 6 decembrie 2018. Scopul vizitei a fost să explice modalitățile prin care România poate intra într-un “cerc virtuos” în care resursele sunt utilizate eficient prin crearea de oportunități de afaceri în domeniul re-manufacturării, reparațiilor, reutilizării, co-utilizării produselor și al reciclării. Dl. Vella a subliniat că rolul Comisiei Europene este de a sprijini statele membre prin asistența tehnică oferită, precum și prin intermediul fondurilor structurale și al schimburilor de bune practici. În acest scop, comisarul a venit însoțit de experți ce au descris modul în care au reușit să se desprină de modelele lineare de tipul “extragere-producție-consum-aruncare”. Progresele rapide sunt necesare și posibile, dacă autoritățile naționale și locale vor acționa în plan real. Este al doilea eveniment organizat în cadrul seriei de vizite cu tema “Cercuri virtuoase”, efectuate în 12 state membre.

Respectarea legislației UE în domeniul gestionării deșeurilor reprezintă o parte esențială a soluțiilor în domeniu. Reformele structurale și investițiile într-o mai bună gestionare a deșeurilor vor furniza și ele oportunități de afaceri profitabile și potențiale locuri de muncă, în special în orașe și regiuni. Obiectivul vizitelor cu tema “Cercuri virtuoase” este de a face schimburi de idei și bune practici cu experți din întreaga UE pentru a putea utiliza la maximum aceste oportunități, în paralel cu îmbunătățirea punerii în practica pe teren a reglementărilor UE referitoare la deșeuri. De exemplu, colectarea si procesarea separată a deșeurilor biologice, o cerință specifica începând cu anul 2023, vor furniza mii de tone de potențiali nutrienți sau biogaz.

14 state membre, printre care și România, au fost incluse pe lista celor în care există riscul neîndeplinirii obiectivului pentru anul 2020 în ceea ce privește reciclarea deșeurilor municipale într-un raport al Comisiei Europene privind implementarea legislației din domeniul deșeurilor, precum și în raportul de avertizare preliminară adoptat în data de 24 septembrie 2018. Pentru fiecare dintre aceste state membre, Comisia a prezentat un plan de acțiune în vederea asigurării respectării legislației UE în domeniul deșeurilor.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România (https://ec.europa.eu/romania/news/20181206_comisar_mediu_karmenu_vella_dezbatere_bucuresti_economie_circulara_ro)

 

Acest material este susținut de Centrul Europe Direct Transilvania Nord.

Distribuie:

Postaţi un comentariu