Codul lui Brie: fondurile europene pun inteligența artificială la treabă

Paul Brie, CEO și acționar la Evo Forge Cluj | Foto: Dan Bodea

Imaginați-vă că vreți să creați un site web prin care să vă prezentați firma, sau să vă descrieți hobby-ul, sau să vă idolatrizați pisica, sau să vă vindeți hainele vechi din dulap. Nu aveți nicio cunoștință despre cod, crearea de interfețe pentru utilizator, webdesign și alte neologisme din sfera IT. Doriți doar un site web, simplu și rapid. Cum procedați?

Azi, răspunsul e că apelați la o firmă sau o cunoștință care știe să facă asta. Îi spuneți cum ar vrea să arate, primiți câteva propuneri, alegeți una și, în fine, în câteva zile sau săptămâni e gata.

Mâine, răspunsul ar putea fi unul radical diferit: luați o cariocă, desenați pe o tablă sau o bucată de hârtie cum vreți să arate site-ul, fotografiați produsul final și încărcați pozele într-o aplicație, pe internet. După încărcare, site-ul dvs. e livrat în câteva momente.

Revoluția a început ieri

Cum se poate asta? Între momentul încărcării imaginile și cel al generării site-ului, un sistem de inteligență artificială, mai exact un soft de învățare profundă, a identificat și interpretat desenele, le-a transpus în cod și a generat designul și funcționalitățile site-ului. A stabilit unde ați vrut un câmp de contact, unde ați vrut o imagine și unde ați vrut text și le-a asamblat ca atare.

Dacă aveți un pic de dexteritate și echipament, puteți filma tabla în timp ce desenați, iar softul va genera site-ul în timp real. Dacă nu credeți că e posibil, urmăriți filmarea de mai jos:

La mijloc, este vorba de un proces de automatizare a scrierii de cod, pe baza învățării profunde, care ar putea deveni revoluționar și care este dezvoltat de o firmă de IT din Cluj, cu ajutorul unei finanțări europene de 800.000 de euro. Softul este deja gata, într-o primă variantă, cea de testare din partea unor utilizator privați – varianta Private Alpha, în jargon. Urmează o a doua variantă de testare, pentru toți cei intersați, așa numita Public Beta, care e programată pentru lansare în vară. Apoi, pentru 15 octombrie a.c. este programată lansarea pe piață a primei versiuni stabile.

Denumirea produsului este teleportHQ, iar firma din spate se numește Evo Forge SRL. CEO și acționar al Evo Forge este clujeanul Paul Brie (44 de ani), un autodidact în IT, cu studii superioare de muzică, în Franța. Evo Forge este un „pui” al Evozon, unul din firmele mari de IT din Cluj-Napoca, cu aproape 500 de angajați.

Filmarea de mai sus a fost pusă online în septembrie 2018, și, în câteva zile, a făcut sute de mii de vizualizări, pe toate platformele pe care a fost distribuită. Pentru cei care lucrează în IT a fost un șoc. Cei care scriu cod pentru interfețe (așa numiții front-end developers) nu au fost încântați, fiindcă își văd meseria amenințată de dispariție, în vreme ce majoritatea a reacționat cu mult entuziasm.

Reacțiile au depășit așteptările dezvoltatorilor, iar CEO-ul Evo Forge a detaliat chestiunile tehnice într-o postare pe blogul oficial al teleportHQ. „Reacția pieței a depășit și cele mai îndrăznețe vise ale noastre. A fost o recompensă grozavă – și mult apreciată – pentru echipa noastră. Dar, ca să fim sinceri, (…) precedentele luni de cercetare și dezvoltare au fost pline de greutăți. Am avut multe îndoieli și ne-am simțit singuri pe întuneric de multe ori. Confirmarea externă a venit ca o ușurare imensă: în sfârșit știam că suntem pe calea cea bună”, a scris atunci Paul Brie.

Paul Brie (dreapta de tot), vorbind în timpul unei conferințe despre lumea digitală, la ClujHub | Foto; Dan Bodea

Banii pentru inovare, cu încetinitorul

Provocările tehnologice – greu de înțeles pentru cineva care nu lucrează în domeniu – au fost dublate de cele legate de finanțarea europeană, pe care antreprenorul clujean le-a detaliat pentru Transilvania Reporter.

Paul Brie spune că pentru a obține finanțarea europeană a trebuit să adapteze „din mers” produsul, deoarece proiectul inițial prevedea ceva mult mai simplu, și anume crearea unui sistem de generare a paginilor web cu utilizare simplă a unor module predefinite, mutate cu ajutorul mouse-ului („drag and drop”). „Când am primit aprobarea de finanțare, a trebuit să ne gândim foarte serios dacă mergem mai departe, deoarece au trecut 18 luni de la depunerea proiectului, iar asta înseamnă mult pentru soluții inovative, care se pot perima în această perioadă. De exemplu, când am depus proiectul, existau foarte puține soluții pe piață de generare de interfețe în sistem «drag and drop», dar acum sunt 40 deja”, explică antreprenorul clujean.

Finanțarea a fost depusă printr-o schemă dedicată inovării în IT, aceeași prin care au depus cereri de finanțare și alte companii clujene, precum Life is Hard, care de asemenea, s-au confruntat cu lentoarea procedurilor, în perioada de evaluare și aprobare. „Întârzierea dintre depunere și primirea răspunsului a fost foarte mare. Vorbim de un domeniu, cel al soluțiilor IT inovative, în care ideile se concretizează cu o mare viteză, de aceea ar trebui să fie mult mai rapid feedbackul de la autorități”, explică și Paul Brie.

Piața inovării este ca o cursă cu obstacole, dar în care trebuie să pornești ca la un sprint, adică ai nevoie de viteză din prima secundă, ne-au explicat mai mulți jucători din ecosistemul inovativ clujean. În acest context, ideea propusă inițial de Evo Forge nu mai avea șanse reale să dea randamentul scontat, fiindcă în perioada de aprobare/evaluare pierduse startul.

Paul Brie a crescut și s-a format în Franța, unde a absolvit Conservatorul | Foto: contul personal de Facebook

Condiție grea: un milion de euro în trei ani

Atunci, Evo Forge a decis să introducă o tehnologie nouă în procesul de generare a codului, și anume învățarea profundă, o ramură a inteligenței artificiale. Sistemele de învățare profundă extrag datele relevante din informațiile care le sunt puse la dispoziție, le analizează și apoi fac predicții pe baza lor. În cazul teleportHQ, învățarea profundă interpretează, pe baza datelor extrase anterior, desenele de pe tablă și le transpune în cod, apoi în interfețe vizuale. „Am decis să integrăm această platformă de inteligență artificială, prin care să automatizăm crearea interfețelor «drag and drop», altfel nu puteam fi competitivi”, mai spune Brie.

Provocarea era mare, și este și acum: contractul de finanțare presupune realizarea unei cifre de afaceri de un milion de euro în cinci ani de la semnarea contractului (doi ani, perioada de dezvoltare, și trei ani, evoluția pe piață). „Vorbim de o sumă mare, pe care puține startupuri o ating în timp așa de scurt și pe care, dacă nu o realizăm, trebuie să o dăm înapoi. De aceea, a trebuit să ne gândim foarte bine dacă mergem mai departe sau renunțăm. Până la urmă, am zis că mergem mai departe, dar doar prin dezvoltarea acestei noi tehnologi, care ne-ar permite realizarea țintei impuse de contract”, mai spune Paul Brie.

Filozofia inovării

Pe de altă parte, fondurile europene au însemnat o oportunitate unică de a forma o echipă dedicată de cercetare și dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale. „Fără acești bani nu ne-am fi permis să facem experimente tehnologice. Până la urmă, și dacă reușim, și dacă nu, cu acești bani am creat 20 de experți, care, dacă nu ar fi fost finanțarea europeană, ar fi fost doar niște IT-iști făcând outsourcing”. Iar acest lucru este mult mai important decât pare la prima vedere. Paul Brie explică: „Prin crearea acestor experți și a produselor pe care ei le dezvoltă, fondurile europene generează valoare adăugată și proprietate intelectuală în Europa. Ele permit stocarea de creativitate și valoare locală. Pentru mine, aceasta este una din marile provocări și o misiune indispensabilă, pentru o Uniune Europeană care vrea să inoveze”.

La nivel local, mai spune antreprenorul, faptul că firmele clujene de IT au contractat, în total, câteva milioane de euro care intră în dezvoltarea unor produse noi, inovative, „generează o valoare imensă”.

[stextbox id=’custom’ caption=’Cum vin banii’]

Pentru a dezvolta teleportHQ, Evo Forge a fost obligată prin contractul de finanțare să aibă o contribuție proprie de minim 200.000 de euro, pe lângă cei 800.000 de euro, fonduri nerambursabile. Investiția proprie a ajuns însă cam la 2,5 milione de euro, estimează CEO-ul companiei.

Fondurile europene au fost accesate prin Programul Operaţional Competitivitate 2014–2020, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acţiunea 2.2.1 – Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere. Titlul proiectului este „Dezvoltarea produsului TIC teleportHQ, instrument de prototipare, design vizual și generator de cod cu aplicabilitate în sectoarele industrii creative, sănătate și TIC pentru integrarea pe verticală a soluțiilor TIC”.

Valoarea finanțării nerambursabile este de 4,52 milioane de lei, dintre care 3,2 milioane fonduri europene, 0,56 milioane contribuția bugetului național, iar restul, contribuția beneficiarului. Data începerii proiectului a fost august 2017, iar în octombrie 2019, potrivit celei mai recente prelungiri, teleportHQ trebuie să fie lansat pe piață.[/stextbox]


Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și Transilvania REPORTER în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu