Balet pe sârmă în Catalonia

Demonstrație pro-independență în Barcelona | Foto: Flickr.com @SBA73

Liderii Uniunii Europene încearcă să calmeze spiritele încinse de la Barcelona, pe fondul unei desfășurări telenovelistice a confruntării dintre Madrid și guvernul catalan.

Tusk, apel emoționant

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat un apel marți către liderul separatist catalan Carles Puigdemont „să nu anunțe o decizie care ar face imposibil dialogul”, cu câteva ore înainte de discursul acestuia în parlamentul regional din Catalonia.

„Fac un apel nu doar ca președinte al Consiliului European, ci și ca o persoană care crede cu putere în moto-ul UE: «uniți în diversitate», ca membru al unei minorități etnice și un regionalis, ca un om care știe cum e să fii lovit cu un baston de poliției. Dar și ca un fost premieri al unei mari țări europene. Pe scurt, ca cineva care înțeleg și simte argumentele și emoțiile din toate părțile”, a spus Tusl, etnic cașubian, fost disident anti-comunist și premier al Poloniei.

„Diversitatea nu ar trebui și nu trebuie să ducă la un conflict, ale cărui consecințe ar fi evident negative pentru catalani, Spania și pentru întreaga Europă”, a îndemnat Tusk în fața Comitetului Regiunilor.

Potrivit EFE, Donald Tusk i-a cerut liderului catalan să nu declare independența și să respecte ordinea Constituțională a Spaniei.

„Astăzi vă rog să respectați ordinea constituțională și să nu anunțați o decizie care să facă dialogul imposibil”, a reiterat Tusk, după ce la 2 octombrie a lansat un apel la dialog către premierul spaniol Mariano Rajoy.

Tot marți, Comisia Europeană a anunțat că a făcut un apel la dialog între cele două părți. „Noi am făcut apel la toți cei implicați să iasă din această confruntare cât mai repede posibil și să înceapă dialogul”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului Uniunii Europene, răspunzând unei întrebări despre modul cum ar putea Comisia să reacționeze la o declarație de independență.

Independență suspendată

Intervențiile de la vârful UE, precum și alte evoluții descurajante pentru facțiunea secesionistă din Catalonia, l-au determinat pe liderul separatist al guvernului catalan, Carles Puigdemont, să facă marți seară o acrobație politică, comentează presa internațională. Astfel, el a declarat independența regiunii în fața Parlamentului Cataloniei, dar a solicitat acestui for să o suspende, în așteptarea unei medieri internaționale între Barcelona și Madrid. La finalul întrunirii parlamentare, Puigdemont și alți lideri regionali au semnat simbolic o declarație de independență față de Spania, în baza referendumului controversat de la 1 octombrie. Această declarație nu produce nici un efect, ea fiind suspendată pentru „mai multe săptămâni”, potrivit BBC.

În replică, prim-ministrul de la Madrid, Mariano Rajoy, i-a solicitat, miercuri, liderului catalan să clarifice dacă regiunea și-a declarat sau nu independența. Rajoy l-a mai acuzat pe Puigdemont că a creat „confuzie intenționată”. Cotidianul madrilen El Pais scrie că această clarificare este necesară pentru ca premierul să poată declanșa procedurile de anulare a autonomiei regiunii Catalonia.

În acest context neclar, singura entitate credibilă care poate media între cele două părți este Uniunea Europeană, care până acum a tratat chestiunea ca pe o problemă internă a Spanie

Postaţi un comentariu