Avertisment de la Bruxelles

Jean-Claude Juncker (stânga) și Frans Timmermans (dreapta), numărul 1 și 2 din Comisie | Foto: Etienne Ansotte (c) UE

Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluțiile recente din România și cere Parlamentului de la București să reconsidere modificările din justiție. Este pentru prima dată de la introducerea Legilor Justiției în Parlament când Comisia intervine.

Declarații tranșante

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată într-o declarație comună a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei.

Paragraful cel mai important al declarației comune este cel în care Comisia face un apel la Parlamentul României să revină asupra Legilor Justiției: „Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces”.

România se află, încă de la aderarea la UE, sub o monitorizare specială din partea Uniunii Europene în privința Justiției, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Cu referire la acesta, Juncker și Timmermns au transmis că o „condiție esențială” pentru a se putea renunța la el este ca „progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile”.

„Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat.”

Declarație comună Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans

„În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală a procesului legislativ privind legile justiției și să țină seama în mod corespunzător de consultările desfășurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor”, continuă declarația.

„Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări”, constată Juncker şi Timmermans.

„Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar şi de combatere a corupției”, se mai subliniază în finalul declarație.

Declarația a fost dată publicității la finalul întrunirii săptămânale a Colegiului Comisarilor. În cadrul întrunirii, la capitolul „Diverse”, Frans Timmermans a făcut o informare cu privire la „ultimele evoluții privind situația din România”.

Ne-am pus în cap toată lumea

Până acum, Uniunea Europeană s-a abținut să abordeze direct problema Legilor Justiției din România, preferând dialogul prin intermediul MCV. Pachetul de legi a fost criticate însă de ambasadorii mai multor state europene (Franța, Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda și Suedia), de Departamentul de Stat al SUA și de Consiliul Europei (organism cu sediul la Strasbourg, care nu este parte a Uniunii).

De asemenea, grupul europarlamentar Verzii/Alianța Liberă Europeană a propus ca în sesiunea plenară a Parlamentului European din luna februarie să aibă loc o dezbatere privind Legile Justiției din România. Dezbaterea urmează sa aibă loc pe 7 februarie.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu