Avem 45 de milioane de euro. Cum procedăm?

Text foto: Pietonalizarea străzii Kogălniceanu este proiectul care va schimba cel mai mult fața Clujului în anii următori | Foto: Dan Bodea

Finanțarea exclusivă pentru Cluj-Napoca din fonduri europene se va duce pe tramvaie și troleibuze noi, pe amenajarea malurilor Someșului și a unor noi spații pietonale și parcuri, dar și pe modernizarea de școli și crearea de creșe.

Cinci obiective

Orașul Cluj-Napoca are la dispoziție suma de 45 de milioane de euro, din fonduri europene, printr-o schemă de finanțare dedicată municipiilor reședință de județ. Este vorba de Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Fondurile sunt alocate pentru cinci obiective: modernizarea transportului în comun în vederea reducerii emisiilor de carbon, revitalizarea de spații urbane, ameliorarea condițiilor de trai ale unor comunități marginalizate, îmbunătățirea infrastructurii educaționale timpurii, și, respectiv, îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

„Partea leului” din totalul de 45,18 milioane de euro revine primului obiectiv, care are o alocare de 36,7 milioane de euro. Şeful Direcţiei de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, spune că pentru această sumă vor fi depuse proiecte care vizează achiziția a 10 noi tramvaie, 20 de troleibuze și, în funcție de câți bani mai rămân, autobuze electrice. Un alt proiect care va fi depus spre finanțare la același capitol este cel de modernizare și înlocuire a sistemului de cabluri de alimentare a troleibuzelor, dar și modernizarea depoului CTP de lângă Emerson.

Kogălniceanu, pietonală

De asemenea, tot prin această alocare se va moderniza și spațiul pietonal din centrul orașului. Concret, strada Tipografiei va deveni un spațiu semipietonal, dar, cel mai important, va fi reabilitată toată strada Kogălniceanu, care va deveni pietonală, precum și străduțele adiacente. „Practic, acum vom uniformiza aspectul acelei zone. Am modernizat strada Brătianu și Avram Iancu, iar acum vom «rezolva» zona dintre ele, adică Kogălniceanu, Universității și străzile adiacente mai mici. Se va face un concurs de soluții, și în baza acestuia vom vedea cum va arăaă”, a precizat Cîmpean. Tot în centrul orașului, va fi modernizată și Piața „Lucian Blaga”. De asemenea, în cadrul acestui obiectiv este prinsă și o parte din reabilitarea malurilor Someșului. Aici, sunt vizate două segmente mari, de la intrarea râului în oraș, în cartierul Grigorescu, și până la Podul Horia, respectiv de la Podul Traian în aval, spre Parcul Oașului. Aceste două zone se află în proprietatea municipiului, astfel că se poate interveni direct, a explicat sursa citată. Nu în ultimul rând, se va depune spre finanțare și un proiect de amenajare a benzii dedicate transportului în comun, pe strada 21 Decembrie. „Banda de transport în comun se introduce din septembrie, cu amenajări temporare și, apoi, cu această finanțare, vom definitiva lucrările, cu ajutorul unor soluții oferite de arhitecți. Poate vom pune borduri joase care să delimiteze banda dedicată, poate se vor găsi alte soluții, important e să arate bine”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.

Promenadă pe Someș, între parcuri

Al doilea obiectiv finanțat prin această schemă vizează revitalizarea sau amenajarea unor spații degradate ori neutilizate și are o alocare de 4,07 milioane de euro. Primăria are în vedere cu acești bani amenajarea unui părculeț în cartierul Între Lacuri, lângă fabrica Fujikura, dar și amenajarea malurilor Someșului este cuprinsă aici, încă o dată. „Încercăm să cuprindem amenajarea râului în două obiective specifice diferite. Vrem, de exemplu, să modernizăm cu spații de promenadă, punți pietonale și piste de biciclete porțiunea de pe malul Someșului dintre Parcul Feroviarilor și Parcul Oașului, cumva asemănător cu ceea ce este acum de la Parcul Rozelor la platoul din fața Sălii Sporturilor”, explică șeful direcției de Dezvoltare Locală din primărie.

Alocarea pentru al treilea obiectiv, cel legat de comunitățile defavorizate, este în valoare de 1,91 milioane de euro și va fi folosită pentru crearea unui centru educativ și de incluziune socială pentru persoanele defavorizate. Încă nu s-a stabilit unde va fi acesta, dar o ipoteză de lucru este zona rău famată de pe strada Stephenson, de vizavi de Liberty Park. „În ceea ce privește comunitatea din zona Pata-Rât, aceasta este vizată de un proiect mai amplu, pe care îl vom depune pentru finanțare prin Programul Operațional Capital Uman”, precizează Cîmpean.

Al patrulea și al cincilea obiectiv au o alocare cumulată de 2,49 milioane de euro și vizează îmbunătățirea infrastructurii școlare și preșcolare. Din aceste fonduri se va moderniza Colegiul Tehnic „Ana Aslan” și se va crea o creșă nouă, al cărei amplasament nu a fost încă stabilit. „Aveam în vedere o creșă pe Donath și una pe Grigore Alexandrescu, dar acestea au primit finanțare de la Guvern, prin PNDL, aș că acum luăm în calcul mai multe variante alternative”, spune Ovidiu Cîmpean.

Potrivit acestuia, proiectele vor fi gata de depus până la sfârșitul lunii septembrie.

CREIC și TEAM, anul viitor

În ceea ce privește cele două proiecte începute cu bani europeni din exercițiul bugetar precedent, 2007-2013, dar care nu au fost terminate la timp, Ovidiu Câmpean spune că ele vor fi finalizate anul viitor, lucrările rămase fiind efectuate cu bani de la bugetul local. Este vorba despre Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul Transfer, Evolutie, Antreprenoriat, Microintreprindere (TEAM), ambele în zona Lomb. „Banii nu s-au pierdut, fiindcă, având și în exercițiul financiar precedent o finanțare exclusivă pentru Cluj, am redirecționat banii spre alte obiective, de exemplu reabilitarea străzii Făget”, mai spune Ovidiu Câmpean.

Alocarea exclusivă pentru Cluj-Napoca în exercițiul bugetar 2007-2013 a fost de 82,4 milioane de euro, aproape dublă față de cea curentă. Banii s-au dus în principal pe reabilitarea liniei de tramvai, reamenajarea Parcului Central și modernizarea mai multor străzi importante.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu