Aproape totul despre Startup Europe Summit 2019

Foto: Picpedia.org (c) CC BY-SA 3.0

Peste o lună, Clujul va găzdui cel mai important eveniment european dedicat startupurilor – Startup Europe Summit 2019. Acesta este, de la distanță, și cel mai important eveniment care se desfășoară la Cluj de pe calendarul oficial al președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea va aduce la Cluj-Napoca, timp de două zile, în 21 și 22 martie, câțiva „guru” ai startupurilor, dar și personalități politice importante. Summitul este organizat în marja președinției române a Consiliului Uniunii Europene, de Comisia Europeană, în parteneriat cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI). Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Italia.

Cine vine?

Comisia Europeană a anunțat săptămâna aceasta primii invitați care au confirmat prezența la Startup Europe Summit. Astfel, lista este deschisă de comisarul europeam pentru Economia Digitală și Societatea Digitală, Mariya Gabriel. Printre alți invitați proeminenți se numără: Simon Schaefer (fondator și director executiv, Factory), Jeff Burton (co-fondator, Electronic Arts), Marius Ghenea (director de investiții, 3TS Capital Partners), Bindi Karia (fondator, Bindi Ventures), Robin Wauters (fondator, Tech.eu), Nicolas Brien (director general, France Digitale), Miguel Arias (director pentru Antreprenoriatul Global, Telefonica), Eliza Kruczkowska (director de inovație, Fondul Polonez pentru Dezvoltare), Kat Borlongan (director, La French Tech), Francisco Velázquez de Cuéllar (președinte, Axon Partners Group)

Potrivit programului, în prima zi a evenimentului ar urma să vorbească și Daniel Dines, fondator și CEO al primului „unicorn” românesc, UiPath, dar acesta nu a confirmat încă prezența.

Pe de altă parte reprezentanții MCSI nu au putut preciza ce alte oficialități politice de nivel înalt vor participa, spunând că invitațiile abia ce au fost trimise, săptămâna trecută. La summitul precedent, desfășurat la Sofia, în 2018, au participat patru șefi de guverne, incluzându-l pe cel al țării gazdă.

În momentul de față, MCSI estimează că vor participa peste 400 de persoane la Startup Europe Summit Cluj 2019.

Reprezentanții primăriei spun că sunt pregătiți, indiferent de câte înalte oficialități vor veni în oraș. „În funcție de confirmările oficialităților invitate la eveniment, organele abilitate  vor aplica măsurile specifice pentru a asigura paza și protecția demnitarilor. Instituțiile abilitate vor lucra împreună pentru a determina inclusiv măsurile de restricții de trafic dacă acestea se vor impune”, a declarat, Emilia Botezan, șef birou la Biroul de Relații Externe și Investitori în Primăria Cluj-Napoca.

Cât e de important?

Summitul de la Cluj-Napoca nu va aduce cu sine soluții instantanee sau aplicații practice, ci este un for de dezbateri, au explicat pentru Transilvania Reporter persoane implicate nemijlocit în organizarea evenimentului. Potrivit acestora, Startup Europe este pentru lumea antreprenorială ceea ce sunt summiturile șefilor de stat și de guvern sunt pentru lumea politică.

„Clujul devine capitala startupurilor din Europa. Jucători de top în antreprenoriatul tehnologic și inovare din Europa Centrală și de Est se vor întâlni cu actori principali în ecosistemele de inovare din Vestul Europei. Așteptați-vă la întrebări dificile care să își găsească răspunsul la acest summit, găzduit de președinția română a Consiliului Uniunii Europene”, se arată și pe pagina oficială a evenimentului, de pe site-ul Comisiei Europene.

Ce se discută?

„Startupurile, în particular, pot contribui la transformarea economiei și societății europene prin crearea de locuri de muncă de înaltă calitate, dar întreprinderile noi încă se confruntă în prezent cu provocări ce le împiedică să își valorifice întregul potențial la nivel european”, explică Mihai Teodor, consilier al ministrului în cadrul MCSI.

Potrivit prezentării generale a evenimentului, liderii din companiile tehnologice vor veni la Cluj pentru a explica succesul lor, în vreme ce UE va prezenta oportunitățile de finanțare direct de la Bruxelles, inclusiv programele pentru susținerea startupurilor (Startup Europe, European Innovation Council, Digital Innovation Hubs, EIT Digital). Totodată, forumul va fi o oportunitate pentru participanți de a se întâlni cu investitori și reprezentanți ai companiilor de top.

Vor fi prezenți, de asemenea, reprezentanți ai unor instituții financiare intenaționale, precum Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare etc.

Și, bineînțeles, Startup Europe Summit va fi un loc de relaționare. „Dacă ești în căutarea unei finanțări, a unui serviciu nou, a unui nou co-fondator sau a unei investiții, summitul oferă mai multe moduri de a te ajuta să iei legătura cu persoanele potrivite, eficient și efectiv”, promit organizatorii, pe pagina oficială.

„Prin intermediul summitului se dorește obținerea unei politici comune europene de încurajare a startupurilor și ce anume pot face atât factorii de decizie europeni, naționali, cât și locali pentru crearea unor sisteme integrate”, a explicat și șefa Biroului de Relații Externe și Investitori în Primăria Cluj-Napoca, Emilia Botezan.

Ce efect va avea?

Un astfel de eveniment are și rolul de fixa Clujul pe harta internațională a evenimentelor de profil. De altfel, în 2017, orașul „și-a făcut mâna” cu un eveniment european de mai mică anvergură, dar vizibil în lumea antrepenorială: „Open Innovation Conference 2.0”. „Pentru municipiul Cluj-Napoca sperăm că va însemna o creștere a vizibilității pe plan european în ceea ce privește deschiderea orașului către mediul de startupuri, dar și o reafirmare a dorinței ecosistemului clujean de business din domeniul tehnologic de realizare a unui adevărat hub al inovării europene”, spune Emilia Botezan, de la Primăria Cluj-Napoca.

Surse din MCSI ne-au declarat că o miză mare este și eventuala prezență a unor șefi de guverne la Cluj. Prezența acestora ar avea rolul de a confirma și sublinia ascensiunea economică și de imagine a Clujului din ultimii ani. Legăturile pe care le are primarul Emil Boc prin intermediul Partidului Popular European ar urma să joace rolul determinant în sosirea sau nu la Cluj a unor personaje de prim rang, au adăugat sursele citate. Deocamdată nu se știe cine va participa, la acest nivel.

La summitul precedent, desfășurat la Sofia, în toamna anului trecut, au participat șefii guvernelor din Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord și Muntenegru. La alte ediții au participat comisarii europeni Neelie Kroes, Gunther Oettinger, Carlos Moedas, președintele Comitetului European al Regiunilor, Markku Markkula, sau fostul CEO Uber, Travis Kalanick.

Cine plătește?

Organizatorii acestui eveniment sunt Comisia Europeană prin DG Connect, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România, și municipiul Cluj-Napoca, ca organizator local. Bugetul total al evenimentului este de aproximativ 1,45 milioane de lei. Primăria locală va suporta cheltuieli legate de transportul local, servicii de masă și restaurant, obiecte de protocol, tipărituri pentru promoționale în limita sumei de 282.000 de lei. Totodată, municipalitatea clujeană va avea o contribuție prin implicarea în organizarea evenimentului și realizarea campaniei de comunicare, având o valoare estimată de piață de 70.000 de lei. MCSI va asigura cheltuielile legate de vizitele turistice ale participanților, servicii de masă și restaurant și coffee break-uri, în valoare de aproximativ 500.000 de lei. Comisia Europeană va asigura cheltuielile de deplasare a invitațiilor Comisiei Europene, cazarea acestora, tipărituri (mape de prezentare, meshuri, bannere), publicitate exterioară, publicitate online, logistică și echipamente etc, în valoare aproximativă de 600.000 de lei. (a contribuit Alexandra Enășoaie)

[stextbox id=’black’ caption=’Start up, start-up, startup?’]

Potrivit Dicționarului Cambridge al limbii engleze, „startup” înseamnă o afacere mică, recent lansată. În ultimii ani, noțiunea se folosește în special în zona tehnologiei digitale, pentru acele companii noi cu un model nou de afacere, care poate fi repetat și reprodus la scară mai mare. Uber, Instagram sau Twitter sunt printre cele mai cunoscute companii globale care au început ca startupuri. În România, UiPath este prima companie care a început ca startup și a atins o capitalizare de peste un miliard de dolari. Startupurile care depășesc această sumă sunt numite în jargon „unicorni”.
În limba română, „startup” este un termen atât de nou, încât nu este normat de cea mai recentă ediție a Dicționarului Explicativ, din 2016. În acest context, în mass-media cuvântul este scris în mai multe moduri. Am optat pentru versiunea „startup”, aceasta fiind și cea folosită de Comisia Europeană în titulatura oficială a evenimentului. În ceea ce privește scrierea pluralului „startupuri” și a formelor articulate, am respectat recomandarea DOOM (2): „Se recomandă atașarea fără cratimă a articolului sau a desinenței la împrumuturile – chiar neadaptate sub alte aspecte – terminate în litere din alfabetul limbii române pronunțate ca în limba română”. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu