Alianța Vestului e minunată, dar încă nu are obiectul muncii

Arhitectură nouă în Cluj-Napoca

Asocierea informală dintre patru mari orașe din vestul României, respectiv Cluj, Timișoara, Oradea și Arad (în ordinea mărimii) este bine privită de Comisia Europeană, dar, deocamdată, nu prea are „obiectul muncii”. Aceasta ar fi concluzia mai multor discuții informale pe care Transilvania Reporter le-a avut la Bruxelles, săptămâna trecută, cu mai mulți oficiali din cadrul Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG Regio) din cadrul Comisiei. Răspunsul la întrebarea dacă există în acest moment un mecanism de finanțare directă pentru astfel de asocieri, între orașe neînvecinate, din regiuni de dezvoltare diferite, a fost scurt: „Nu, cel puțin nu în ceea ce cade în competența noastră, adică politica de coeziune, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune”. Cele două fonduri menționate reprezintă cea mai mare „halcă” de bani pe care o au la dispoziție orașele din România pentru accesarea de fonduri europene. Este vorba de 58,4% din totalul banilor alocați României în perioada 2014-2020, în contextul în care alte 25,6 procente sunt dedicate agriculturii, fiind aproape inaccesibile orașelor.

Dar, au adăugat sursele citate, următorul buget european, cel pentru 2021-2027, bate la ușă, iar el ar putea să includă mecanisme de finanțare și pentru asemenea asocieri.

Ideea unor asocieri informale între orașe nu este nouă la nivel de UE, iar astfel de inițiative sunt valoroase mai ales în ceea ce privește schimbul de experiență și lobby-ul comun. „Am văzut și în alte state membre că există schimburi de experiență între autorități locale din același stat membru, respectiv cu alte orașe sau regiuni din alte state. Întotdeauna, un schimb de experiență este benefic și poate duce, într-adevăr, la proiecte integrate sau complementare, proiecte, care, până la urmă duc la dezvoltarea acestei regiuni”, a spus unul dintre experții DG Regio.

Quattropole și Patrulaterala

În vestul UE o rețea urbană de acest tip este Quattropole, formată din orașul francez Metz, orașele germane Saarbrücken și Trier și orașul Luxemburg. Cele patru cooperează în cadrul acestei structuri pentru a formula politici strategice comune cu scopul de a le crește vizibilitatea la nivel continental. Inițial, în 2000, a fost vorba de o asociere informală, pe baza unei declarații de intenții, dar, din 2014, Quattropole are personalitate juridică, ca asociație înregistrată în Germania.

La nivelul României, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunțat, pe 28 septembrie, la o dezbatere care a avut loc în orașul de pe Bega, crearea „Patrulateralei Vestului”. Este vorba, a spus sursa citată, de o structură informală la care participă primarii din Cluj, Timișoara, Oradea și Arad, al cărei scop este inițierea unor proiecte majore de infrastructură, cu ajutorul fondurilor europene. „Ce ar însemna să avem o legătură rapidă între cele patru oraşe sau o autostradă între acestea? Pentru că relațiile dintre ele sunt foarte strânse la nivelul mediului privat”, a declarat atunci primarul Robu.

Primarul Clujului, Emil Boc, a detaliat, săptămâna trecută, pentru pressone.ro, că sunt vizate în principal fondurile europene din ciclul bugetar următor. „Sunt convins că regionalizarea va veni, mai devreme sau mai târziu, şi vrem să ne găsească pregătiți. Vrem să fim primii din țară care sunt în stare, ca regiune, să meargă la Bruxelles și să pună pe masă proiecte pentru exercițiul financiar 2021-2027 al UE”.

La începutul acestei săptămâni, și primarul din Deva, Florin Oancea, a anunțat că vrea să se alăture acestei structuri, potrivit publicației Glasul Hunedoarei.


Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și Transilvania REPORTER în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Cristian says:

  Încă o tentativă de separatism și autonomism, gen Sabin Gherman! Nu vă mai acoperiți cu „formule europeniste”, domnilor.

  • lázár. says:

   Dute ma….Mai lasa separatismul stramosesc.Bat alte vremi astazi…Observa ca cei ca tine ,ramasi in secolele trecute sunt tot mai putini.

 2. Pa conservatorii romani care nu au adus si vor aduce evolutie! says:

  Esti prost, stai jos! 4.

Postaţi un comentariu