Acord in extremis. Eurogrupul scoate UE din impas cu un pachet de 500 de miliarde de euro

Portughezul Mario Centeno, președintele Eurogrupului

Joi seară târziu, Eurogrupul (miniștrii de finanțe ai statelor euro) au căzut de acord asupra unei strategii de compromis pentru a lupta contra crizei economice provocate de noul coronavirus. Miniștrii au semnat rapid un plan conceput în patru ore de discuții private, între reprezentanții Franței, Germaniei, Olandei, Italiei și Spaniei, potrivit Politico Europe.

Planul prevede posibilitatea statelor de a accesa un credit necondiționat, de până la 2% din PIB, care să fie folosit exclusiv pentru gestionarea crizei sanitare. Banii vor proveni de la Mecanismul European de Stabilitate (MES) și vor fi disponibil în două săptămâni. Suma totală va fi de 200 de miliarde de euro, din totalul de 410 de miliarde pe care îi are la dispoziție MES.

Acordarea împrumutului fără condiții este o victorie a statelor din Sud. În schimb, Eurogrupul nu a ajuns la un acord privind un împrumut comun, prin intermediul unui coronabond, dar s-a angajat să lucreze pentru crearea unui fond comun care să ofere bani pentru revenirea economică.

În total, măsurile agreate de Eurogrup  sunt în valoare de 500 de miliarde de euro, a precizat ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire.

Potrivit agenției dpa, pachetul de redresare va fi format din încă două elemente: un fond de garantare pentru împrumuturi făcute de companii de la Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de până la 200 de miliarde de euro și programul SURE propus de Comisia Europeană pentru menținerea locurilor de muncă, în valoare de 100 de miliarde de euro.

„Eurogrupul a ajuns un acord. Un pachet de dimensiuni fără precedent pentru susținerea sistemului de sănătate, a locurilor de muncă, a lichidităților pentru întreprinderi și Fondul pentru un plan de relansare. Europa este solidară”, a reacționat comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, pe contul său de Twitter.

Acordul de joi survine după o primă rundă de discuții, începută marți, care a eșuat, după 16 ore de negocieri. În timpul acesteia, Olanda s-a opus unor credite necondiționate. În urmă cu două săptămâni, tot Olanda a condus grupul statelor care s-au opus în Consiliul European, unei datorii comune a statelor din zona euro, fiind susținută de Germania, Austria și Finlanda.

Joi, ministrul de finanțe olandez, Wopke Hoekstra, a fost mai ponderat: „După lungi și intense conversații în ultimele două zile, Eurogrupul a ajuns la o concluzie bună azi. Am încheiat acorduri rezonabile împreună pentru Europa și Olanda”, a scris acesta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu