Acord european pe tema migrației, după negocieri până în zori de zi

Reprezentare artistică a clădirii Europa, locul unde au loc summiturile europene de la Bruxelles

Liderii statelor din Uniunea Europeană au reuşit să ajungă vineri dimineaţă, după negocieri intense, la un acord privind migraţia. Înțelegerea prevede ca statele blocului comunitar să instituie în mod voluntar pe teritoriul lor „centre controlate” pentru migranţii salvaţi pe mare, explorând în acelaşi timp posibilitatea deschiderii de centre pentru migranţi în afara Europei.

Acordul a fost obţinut în zorii zilei de vineri, după mai mult de 12 ore de negocieri. Înţelegerea este un succes pentru Italia, condusă de noul premier Giuseppe Conte, care a cerut o mai mare împărţire a responsabilităţilor între ţările din UE şi a ameninţat chiar că se va opune concluziilor summitului dacă cei 28 de lideri din blocul comunitar nu ar fi ajuns la o înţelegere privind migraţia. După un impas inițial, semnalat de anularea conferinței de presă care trebuia să aibă loc joi seară pentru a anunța rezultatul discuțiilor, convorbirile au continuat pe parcursul nopții. În timpul acestora, Grupul de la Vișegrad – Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – s-a opus oricărei menționări a unei  obligativități a preluării de migranți de către statele membre. 

Conform acordului, persoanele care se califică pentru a obţine protecţie internaţională vor fi distribuite între statele membre care se vor oferi voluntar să ia în primire migranţi.

Acest lucru va mai reduce din presiunea asupra Italiei, care procesează în prezent majoritatea covârşitoare a cazurile de migranţi salvaţi în Mediterana.

Uniunea Europeană „va explora de asemenea cât mai rapid conceptul unor platforme regionale de debarcare”, care ar fi centre pentru migranţi în afara Europei, cel mai probabil în nordul Africii.

Pentru acest lucru, UE va fi nevoită să obţină aprobarea ţărilor implicate.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat acordul, spunând că, în ciuda numeroaselor eforturi care mai trebuie depuse pentru ca blocul comunitar să ajungă la un sistem de azil unic, este „optimistă după ziua de astăzi că putem continua cu adevărat această muncă”.

Ea se confruntă cu o presiune tot mai mare în ţară, unde ministrul de interne Horst Seehofer i-a oferit ca termen limită sfârşitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanţi de azil care intră în Germania, în caz contrar guvernul riscând să se prăbuşească.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a afirmat la rândul său că acordul îi va permite Uniunii Europene să îşi protejeze mai bine graniţele deoarece, pentru prima dată, face posibilă crearea de centre pentru migranţi în afara blocului comunitar. Poziția Austriei este importantă, deoarece această țară se va afla la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene între 1 iulie și 31 decembrie 2018, perioadă în care prevederile acordului ar trebui să fie puse în practică. 

Ţările din UE au convenit de asemenea să ofere un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru a sprijini ţările africane şi de asemenea să deblocheze o a doua tranşă de trei miliarde de euro pentru Turcia în baza acordului din 2016 care a ajutat la limitarea afluxului de refugiaţi şi migranţi spre Europa

Distribuie:

Postaţi un comentariu