25,5 de milioane de euro pentru modernizarea culoarului Someșului

Simulare computerizată a propunerii câștigătoare

Primăria Cluj-Napoca a semnat, miercuri, un important contract de finanțare european, în valoare de 25,5 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru reamenajarea malurilor Someșului Mic, de la intrarea în oraș până la Podul Horea.

Modul în care se va face reabilitarea culoarului râului a fost deja stabilit, în urma unui concurs de soluții internațional, câștigat în 2017 de firmă de arhitectură spaniolă Práctica. Potrivit declarațiilor arhitectului José Mayoral, unul dintre fondatorii Práctica, proiectul presupune integrarea Parcului Rozelor cu malurile Someșului și construirea unei pasarele dinspre această zonă spre promenada și spațiile de joacă din cartierul Grigorescu; pietonalizarea parțială, pietonalizarea străzii Muzicescu (vizavi de Cluj Arena, peste Someș), și spațiu comun pietonal/auto pe strada Toduță; amenajarea unei piațete pe locul parcării din spatele clădirii Camerei de Comerț și unirea ei, printr-un alt spațiu comun, cu părculețul care deja există în zonă, pe malul râului. Proiectul firmei spaniole a fost ulterior premiat pe plan internațional.

Proiectul a fost depus spre finanțare de la sfârșitul anului 2018, dar, dat fiind faptul că municipiul Cluj-Napoca, contractase deja toate fondurile europene alocate și chiar mai mult, prin redistribuirea unor fonduri rămase necheltuite, a fost blocat, de fosta guvernare.

Strategia municipalității clujene este de a supralicitat masiv fondurile pe care le are la dispoziție, mizând, pe redistribuirea fondurilor care nu vor fi cheltuite în alte locuri. „La începutul acestui an situația a fost deblocată la nivel de minister și s-a întâmplat ceea ce speram din urmă cu doi ani, anume că banii rămași nefolosiți pe unele programe să fie redistribuiți către orașele care au proiecte mature, «la cheie» pentru semnarea contractului de finanțare”, a declarat Ovidiu Cîmpean directorul direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca.

El spune că licitația pentru realizarea proiectului va fi organizată în această vară. „Va fi un proiect dificil, deoarece presupune obținerea a numeroase avize. Sunt multe elemente de infrastructură urbană în zonă, de la canalizare la transport de energie electrică, și pentru toate trebuie obținute avizele necesare”, declara în 2018 Ovidiu Cîmpean. Lucrările trebuie încheiate până la finele lui 2023, altfel se va pierde finanțarea europeană.

1_A3 1_A4 proiect_rethinking_somes_premiul_1_plansa_a3_jpg_1519310630
<
>
Simulare computerizată a propunerii câștigătoare

Proiectul se numește oficial „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someșului Mic”. Valoarea este 123,7 miloane de lei (25,5 milioane de euro). Este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4E – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Potrivit statisticilor valabile la 30 aprilie 2020, adică înainte de semnarea acestui contract, municipiul Cluj-Napoca semnase contracte de finanțare în valoare totală de 720,6 milioane de lei prin Programul Operațional Regional, adică aproximativ 150 de milioane de euro.

Acesta reprezintă doar primul din cele trei proiecte pentru revitalizarea întregului culoar al Someșului Mic. Celelalte două, care vizează Parcul Armătura, respectiv platoul Sălii Sporturilor sunt în proces de contractare și ele. „Pentru zona II, Parcul Armătura, unde se va construi și un pod nou, credem că vom semna în săptămânile viitoare”, mai spune Ovidiu Cîmpean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu