Şcolile profesionale cresc precum voinicul din poveste

Numărul elevilor clujeni care aleg să urmeze cursurile uneia din cele 22 de şcoli profesionale care funcţionează în prezent în Cluj este în continuă creştere de la an la an. Astfel, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, dacă în 2012-2013 în învăţământul profesional clujean cu durată de doi ani erau doar 10 calificări şi 284 de elevi, în 2013-2014, numărul lor a fost mai mult decât dublu, adică 610 elevi la 15 calificări, iar anul şcolar trecut au fost înscrişi 558 de elevi la 13 calificări. Însă de anul trecut a fost reintrodus şi învățământul profesional cu durata de 3 ani (după clasa a VIII-a ), la Cluj fiind înscrişi 700 de elevi la învățământul de stat și 22 de elevi la învățământ particular, fiind aprobate 17 calificări.

Pentru anul şcolar în curs, cifrele sunt cu atât mai spetaculoase: la învățământul profesional cu durata de 2 ani sunt 261 elevi (este ultima  generație) la 7 calificări, iar la învățământul profesional cu durata de 3 ani sunt 1.642 elevi care au optat între 29 de calificări. Proiectul planului de școlarizare pentru 2016-2017 cuprinde 34 clase cu un total 952 de elevi şi 35 calificări.

Potrivit aceloraşi date, cea mai mare concurență și atractivitate au meseriile de mecanic auto, bucătar, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie.

Principalele beneficii pe care le au elevii de profesională sunt: bursa guvernamentală de 200 de lei, obţinerea la absolvire a unui certificat de calificare recunoscut în UE, o diplomă de absolvire  a ciclului inferior al liceului, posibilitatea continuării studiilor în ciclul superior al liceului (zi sau seral), o bursă suplimentară din partea unor agenți economici, dar şi alte facilități (transport, masă, echipamente).

În prezent sunt încheiate peste 290 de parteneriate ale unităților de învățământ cu agenți economici pentru efectuarea instruirii practice a elevilor.  Alte facilități: 34 de elevi din anul I beneficiază de bursă suplimentară de la agenții economici, 29 de elevi din anul II beneficiază de bursă suplimentară de la agenții economici, 324 de elevi beneficiază de masă gratuită de la agenții economici şi 76 de elevi beneficiază de alte facilități (premii ec.)

Citiți și: Repornirea învățământului profesional – o mare provocare

Clujul caută meseriaşi! Salarii de 1.000 de euro!

Distribuie:

Postaţi un comentariu