Vital a cotractat un credit de 10 milioane de euro de la BERD

Vital dorește continuarea investiţiilor de modernizare a reţelelor de apă

Principalul distribuitor de apă al judeţului Maramureş, SC Vital SA, a semnat un contract de împrumut cu BERD la Londra, în valoare de 10 milioane euro pentru continuarea investiţiilor de modernizare a reţelelor de apă.

Contractul de împrumut parafat de Vital şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prevede asigurarea cofinanţării proiectului de investiţii ”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş”, program care are ca obiective creşterea gradului de conectivitate la sistemele de apă şi de canalizare pentru locuitorii judeţului, dar şi conformarea calităţii apei potabile şi a apei uzate furnizate la standardele prevăzute în directivele de profil ale Uniunii Europene.

Credit accesibil imediat

Purtătorul de cuvânt al Vital Baia Mare, juristul Radu Micle, a declarat pentru Agerpres că banii urmează a fi utilizaţi la modernizarea reţelelor de apă, tehnicilor şi tehnologiilor de ultimă oră în domeniul procesării şi livrării apei. ”Creditul este accesibil imediat semnării şi ne permite continuarea unor investiţii demarate în ultimii ani cât şi a celor preconizate în urma extinderii reţelelor de apă spre alte oraşe, dar şi spre mediul rural’, a spus Radu Micle. Contractul de împrumut reprezintă componenta structurală de fond a mecanismului instituţional şi de finanţare a proiectului de investiţii. Valoarea împrumutului contractat este de 10 milioane de euro, fiind vorba de un contract avantajos din punctul de vedere al dobânzii şi a comisioanelor reduse.

Municipiul Baia Mare, în special, şi Consiliul Judeţean Maramureş, implicate în realizarea proiectului, au avut un aport major în demersurile pentru contractarea creditului. Din acest împrumut vor fi efectuate plăţi pentru lucrările executate în proiectul de investiţii în completarea sumelor cu aceeaşi destinaţie obţinute cu titlu gratuit din partea Uniunii Europene şi a Guvernului Romaniei.

Proiect de 120 milioane euro

Proiectul pentru care a fost necesară contractarea împrumutului de cofinanţare are o valoare de 120 de milioane de euro şi este cea mai mare investiţie derulată în judeţul Maramureş după anul 1989. Până în prezent, cel mai mare proiect de investiţii din judeţ era de 46 de milioane de euro şi a fost derulat tot de către societatea Vital prin programul ISPA – Reabilitarea şi extinderea serviciilor de apă şi de canalizare în municipiul Baia Mare.

De asemenea, alături de contractul de împrumut încheiat între societatea Vital şi BERD au mai fost semnate alte două contracte care vizează sprijinul implementării acestui proiect, semnatarii fiind Municipiul Baia Mare, Judeţul Maramureş, BERD şi SC Vital SA, prin care părţile se angajează să depună toate diligenţele în vederea ducerii la bun sfârşit a programului de investiţii. Recent, Vital a majorat costul de livrare apei către abonaţii casnici de la 2, 66 lei metru cub la 3, 06 lei fără TVA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu